In 1987 werd GIF (.gif) als bestandsexistentie geïntroduceerd. GIF staat voor ‘Graphics Interchange Format’. Het werd populair omdat het efficiënter was dan de andere compressietechnieken van die tijd. Tegenwoordig gebruiken vooral jongeren ‘animated gifs’, ook wel gifjes genoemd. Voornamelijk om hun WhatsApp berichten en social media uitingen mee op te fleuren. Een GIF is niets meer dan een aantal afbeeldingen achter elkaar geplaatst in een loop. Hierdoor lijkt het een kort stukje video. Zowel Facebook als YouTube kwamen deze week met twee nieuwe GIF features. Lees er hier meer over.

via GIPHY

YouTube previews zien er nu uit als GIFs

In februari werd bekend dat YouTube plannen had om haar video thumbnails te vervangen door bewegende GIF’s. Nu is deze functie ingeschakeld voor alle desktopgebruikers. Wanneer een gebruiker met zijn of haar muis over een video beweegt, krijgt deze een 3 seconden preview van de video te zien. Klik op de afbeelding om de laatste update in actie te zien:

YouTube is niet de enige videowebsite die GIF-achtige previews inschakelt. Vorige maand kondigde Giphy en Vimeo een partnership aan. Hiermee kunnen filmmakers clips uit hun video’s  halen en deze gebruiken als deelbare GIF.

De previews worden, voor nu, nog beperkt tot de drie seconden fragmenten die YouTube zelf automatisch selecteert voor elke video. Een voor de hand liggende volgende stap voor YouTube zou zijn om gebruikers hun eigen GIF te laten maken van hun video’s.

Facebook camera heeft nu een ingebouwde GIF-maker

Tegelijkertijd met het nieuws van YouTube’s nieuwe GIF preview kwam The Next Web met de primeur van Facebook’s eigen GIF- maker. Wanneer je in de app naar links swiped om naar de Facebook-camera te gaan, krijg je nu ook de mogelijkheid om je eigen GIF op te maken.

Hierbij kun je ook het volledige aanbod aan effecten en frames van de Facebook-camera gebruiken. Je zelfgemaakte GIF kan vervolgens toegevoegd worden aan je Facebook-verhaal, je profiel of opgeslagen worden op je telefoon. Helaas is de functie alleen nog maar beschikbaar voor bepaalde iOs gebruikers. De verwachting is dat de functie langzaam uitgerold zal worden onder alle Facebook gebruikers. Check dus nu gelijk even of het bij jou al werkt!

Bron: YouTube, Tubefilter, The Next Web
Afbeelding: Amélie Tourangeau