Niet zo verbazingwekkend, maar naast YouTube zijn er wereldwijd nog meer webvideo websites, zoals Fox Interactive Media, Yahoo! Video en Hulu. Samen zijn deze verantwoordelijk voor meer dan 135 miljoen bezoekers per maand. De Google sites, waaronder YouTube en Google Video, trekken meer dan 120 miljoen bezoekers per maand. Een glansrijke toekomst voor webvideo, zeggen de cijfers.

Gekeken naar de cijfers van juli in vergelijking met de cijfers van maart, is het opvallend dat het gemiddeld aantal bekeken webvideo’s per bezoeker enorm is gestegen met wel bijna 40 webvideo’s tot een gemiddelde van bijna 135 video’s (!) per maand. Dat is per dag ongeveer 5 video’s. Opvallend hierbij is verder dat het aantal bekeken webvideo’s via Google sites (dus ook YouTube) en Microsoft sites (zoals het MSN-netwerk) flink is gestegen met respectievelijk 20 en 10 miljoen. Vooral Microsoft maakt hier een grote comeback door, terwijl Hulu inlevert op het aantal bekeken webvideo’s. Dit laatste kan te maken hebben met het feit dat Hulu begin dit jaar een aantal afleveringen van een populaire serie offline heeft gehaald, waarna protest volgde vanuit de community.

Waarom deze stijging?

Maar wat veroorzaakt nu de enorme stijging in het gebruik van webvideo? De manier waarop mensen zoeken naar informatie verandert. Omdat iedereen een website heeft of actief is op een sociaal netwerk, is informatie vinden en filteren moeilijker geworden. En is de informatie eenmaal gevonden, dan biedt dat niet altijd de gewenste voldoening. Hoe halen mensen dan nog voldoening uit het vinden van informatie? Wat biedt mensen die voldoening? Simpel: de mening van anderen, een prima validatie van die informatie. Een stap verder biedt informatie ook voldoening als die informatie direct toepasbaar en inzichtelijk (dus betrouwbaar) is. Een bedrijf kan heel hard roepen dat een bepaald product heel goed is, met wat statistische informatie en afbeeldingen wellicht, maar dat geeft bij lange na niet zo’n goed beeld als gewenst zou zijn.

Videodemonstratie

De oplossing, wat mij betreft: een videodemonstratie van het product met stap voor stap uitleg over de werking en functies ervan en natuurlijk de mogelijkheid voor gebruikers van het product om te reageren. Of een interview met een medewerker, een productreview, een viral of een webvideo van een presentatie, mogelijkheden te over. Kijk maar eens hoe Google dat doet, bij iedere product launch.  Natuurlijk moet dit wel allemaal geoptimaliseerd zijn voor het web.

Lessons learned

Inmiddels zijn uit ervaringen van kijkers ook een aantal lessen gehaald. Zo moet een video kort zijn en liefst met zoveel mogelijk actie en duidelijke informatie. Dat betekent dat video’s meestal kort en to the point zijn. Dus niet meer anderhalve A4 aan informatie doorlezen voordat duidelijk is hoe iets werkt of eindeloos fora doorbladeren om discussies over een product te lezen, maar gewoon een video van anderhalve minuut bekijken. En als het onderwerp heel interessant is, dan is het vast niet erg om een langer durende video te bekijken. Daarnaast heeft iedereen tegenwoordig een snelle internetverbinding, dus video’s kijken lukt ook veel beter en sneller dan vroeger, óók op mobiele telefoons. Video is een ideale manier om een eigen podium te creëren, maar video is ook een goede manier om een mening over een product, inclusief demonstratie, te ventileren. En zien is onthouden, zoals Confucius al zei.

YouTube zal voorlopig alleen maar groeien, net zoals andere websites waarop webvideo geplaatst en gedeeld wordt. Dit komt natuurlijk mede doordat zoekmachines als Google en Bing webvideo steeds beter indexeren. Daarnaast worden websites met specifieke onderwerpen, zoals TED.com ook steeds bekender en dus beter gevonden. Webvideo zal nog interactiever worden. Mijn gok is dat augmented reality ook meer naar webvideo wordt getrokken, waar dat nu vooral nog in games en webshopapplicaties terug te vinden is. Met die glansrijke toekomst zit het dus wel goed!

Bron: Marketing Tribune