facebook

Facebook pagina’s, daar zijn we allemaal wel bekend mee. Het volgen van bedrijven, personen, dingen die we leuk vinden. Het afgelopen jaar heeft Facebook het bereik van de pagina’s aangepast. Niet langer was alle content die op pagina’s geplaatst werd voor iedereen te zien. Ze maakten gebruik van een nieuw algoritme waarbij de content aan slechts gemiddeld 30% van de volgers werd getoond. De enige manier om dit tegen te gaan is het door de volgers handmatig aan te passen, of wanneer betaald wordt door de eigenaar van de pagina.

Dit wil Facebook anders gaan doen. De concurrentie met Twitter is er altijd al geweest, nieuwer is echter de concurrentie met YouTube. Door de nieuwe videospeler van Facebook waarbij de video’s automatisch afgespeeld worden met de ‘autoplay’, is het voor adverteerders opeens erg interessant en effectief om gebruik te maken van videocontent direct gepost op Facebook. Kijkers verslonden de video’s (net zoals de video’s het datagebruik van de mobiele telefoons verslond). Vanaf mei groeide het aantal video views per maand met 50%, en haalde Facebook een miljard views per dag in september. Een groot succes dus. Daarom heeft Facebook ervoor gekozen hierop in te spelen. Ze willen een Facebook Video Pagina maken wat als thuis moet dienen voor bedrijven dat werkt als een tv-kanaal dat je aanzet. De mensen moeten actief naar de informatie toegaan, in plaats van het passief consumeren. Dit nieuwe ontwerp is een interessante verandering waar YouTube mee uitgedaagd wordt.

Hoe gaat dit er dan precies uit zien? Het idee is dat bedrijven aanbevolen video’s extra groot kunnen weer geven met een reactiefeed boven op hun pagina’s. Daarbij kunnen ze een playlist maken met meer van hun video’s. Deze zogenaamde ‘Video Tabs’ van de Facebook pagina’s heeft daarmee iets weg van YouTube Channels.

Hoewel het niet makkelijk is om zomaar alle Facebook gebruikers aan te leren anders gebruik te maken van het medium, heeft Facebook dit uiteraard wel al vaker gedaan. Door sturing met de lay-out is het gebruik van Facebook al vaker aangepast. Wat Facebook wil bereiken is dat Pagina’s een plek wordt waar bezoekers vrijwillig naar toe gaan.  Zo wordt dit een locatie waar bedrijven en klanten aan elkaar gekoppeld worden. Hier is ook een Pagina te vinden met de contactgegevens van lokale bedrijven met ook beoordelingen. Zo wordt het niet alleen informatief vanuit het bedrijf zelf, maar ook een ‘objectieve’ informatiebron. Je zou zelfs kunnen zeggen dat ze daarmee ook de concurrentie aangaat met websites als Yelp.

Pagina’s zal dit nieuwe design automatisch krijgen. Als het bedrijf geen aanbevolen video selecteert of afspeellijsten maakt, worden de video’s gewoon laten zien in een chronologische lijst, met met titels, lengtes, like-aantallen en de zichtbare aantal views. Als je kijkt naar de manier waarop Facebook nu de video’s weergeeft, is dit een groot verschil. Video’s worden nu weergegeven zoals de fotoalbums er ook uitzien. Dit geeft een onoverzichtelijk beeld. Het zal dus een grote verandering worden.

Hoewel dit gebruik van video nieuw en succesvol is, loopt Facebook op het gebied van video creëren wel enorm achter. Multi-shot opnames, editing functies, filters of stabilisatie functies ontbreken op Facebook. Terwijl Vine, Snapchat en haar eigen Instagram deze functies wel hebben.

Facebook wil met deze nieuwe ‘Video Tabs’ weer aan de bedrijven bewijzen dat zijzelf én hun likes nog steeds van waarde zijn. Het aanpassen van de constant stromende rivier van inhoud tot een ingericht systeem van interessante content moet voor zowel de bedrijven als de Facebook gebruikers voor iets nieuws zorgen. Wij zijn benieuwd!