Vanaf nu kun je ook video’s van Facebook invoegen op een website zoals een YouTube of Vimeo video. Tot nu was het geval dat wanneer je een video van Facebook wilde invoegen op een website, je het hele bericht op de pagina te zien kreeg. Alleen de video tonen was niet mogelijk. Om de video’s er zo mooi mogelijk uit te laten zien op de websites, is niet alleen de functie maar ook de videoplayer aangepast.

Facebook beschrijft zijn nieuwe videoplayer in zijn developer blog:

“Een nieuwe, responsieve en interactieve videoplayer om Facebook Video’s aan je site toe te voegen. De videoplayer beschikt over bedieningselementen als play/pauze, HD/SD switch en full-screen, en het staat mensen toe direct de video te delen vanuit de videoplayer, dit komt direct in beeld wanneer de video start.”

Met de nieuwe optie zal alleen de betreffende video worden ingevoegd en wordt het facebookbericht verder achterwege gelaten. In de video wordt onderin wel de naam van de pagina of gebruiker getoond die de video online heeft geplaatst en ook is het totale aantal views te zien. Rechtsonder staat een wit icoontje van Facebook, het klikken brengt je naar de detailpagina van de video waar dan ook het bijbehorende bericht bekeken kan worden.

Het invoegen van een video kan door in het nieuwsoverzicht rechtsboven bij een bericht op het kleine pijltje te klikken en te kiezen voor de optie ‘Video insluiten’. Dezelfde optie is ook te vinden op de detailpagina van het bericht. Na het klikken zal er een nieuwe popup geopend worden met een voorbeeld en de code om de video mee in te kunnen voegen.

Naast deze nieuwe ontwikkeling heeft het sociale netwerk heeft ook gehint over toekomstige plannen voor video in een Facebook media post:

“In de komende maanden zijn we de video upload flow voor pagina’s aan het herontwerpen met meer en nieuwe controle en customize functies, waaronder vervaldata, publiek restricties en nog veel meer.”

Dat Facebook bezig is met de ontwikkelingen op gebied van video is al langer bekend. Snel maar stilletjes heeft Facebook het afgelopen jaar zijn videorijk opgebouwd, met het toevoegen van auto-play, het tonen van het aantal views en betere mobiele functies voor zijn eigen videoplayer. Vrij recent heeft Facebook ook aangekondigd dat zij QuickFire Networks hebben overgenomen, wat tot hogere kwaliteit van video’s zal leiden met veel lagere bandbreedte.

Het netwerk is al behoorlijk succesvol geweest in de eerste stadia van hun zogenaamde “verschuiving naar video,” met ongelofelijke statistieken als een gemiddelde van 1 miljard views per dag voor video content sinds juni 2014.

Een deel van hun vroege succes kan worden toegeschreven aan eenmalige verschijnselen zoals de ice-bucket challenge, waarvan een groot deel direct geupload en gedeeld werd via het netwerk met de gemakkelijk te gebruiken video-maker. Maar Facebook’s toepassing van auto-play op zijn eigen video’s mag niet vergeten worden. Iedereen die Facebook heeft gebruikt in de afgelopen maanden heeft waarschijnlijk hun nieuwsoverzicht gezien die gevuld is met auto-play video’s, die automatisch beginnen te spelen (zonder geluid) als je naar beneden scrollt.

Over het algemeen beweert Facebook dat de auto-play bedoeld is om de betrokkenheid te vergroten, en dat is inderdaad het geval. Het heeft ook gunstig bijeffect dat het zorgt dat ingebedde video’s van andere sites (die geen auto-play hebben) achterhaald lijken. Facebook zag een stijging van 134 procent van het afspelen van eigen video en een stijging van 58 procent van de betrokkenheid – dat terwijl YouTube en andere sites, in de tussentijd,  geen van deze voordelen zag.

Naast hun eigen video te stimuleren, heeft Facebook er ook voor gezorgd de effectiviteit van YouTube te minimaliseren. De Facebook-speler is groot, helder en mooi. De YouTube-speler, in vergelijking, is gemaakt om zo lelijk mogelijk er uit te zien. Bij een snelle blik, valt nauwelijks te vertellen dat er een video is om af te spelen.

Recent heeft ook Twitter zijn eigen videospeler gelanceerd. Daarnaast is ook Vessel nu online. Al deze verschillende mediaplatformen spelen in op de enorme groei van video. Volgens Cisco zal in 2018 79% van al het internetverkeer bestaan uit video, wanneer we deze snelle ontwikkelingen zien zal dit goed mogelijk zijn.

We zijn benieuwd wat de volgende ontwikkelingen van Facebook op gebied van video zullen zijn, en hoe YouTube op al deze ontwikkelingen zal reageren.

Bronnen:
websonic.nl
adweek.com
relevance.com
cisco.com