Met 2 miljard actieve gebruikers is Facebook nog steeds het grootste sociale netwerk ter wereld. Het bedrijf komt dan ook regelmatig met nieuwe updates voor al deze gebruikers. Door de jaren heen is Facebook zich steeds meer op video gaan richten. Ze claimt zelfs dat uiteindelijk het grootste deel van haar content zal bestaan uit video. Tijd dus voor een update van de belangrijkste ontwikkelingen van Facebook op het gebied van video.

Live video, creatieve effecten en GIFs

Begin vorig jaar begon Facebook met het uitrollen van live video. In eerste instantie was het alleen mogelijk voor iPhone gebruikers in de VS om live video te streamen. Vandaag de dag is het wereldwijd mogelijk vanaf alle smartphones en desktop computers. Het is zelfs mogelijk om 360 graden live streams met een VR-bril te bekijken. Dit geeft aan hoe snel deze ontwikkelingen gaan. Als bedrijf kan het voordelig zijn live te streamen via Facebook. Een evenement of congres kan zo bijvoorbeeld “bijgewoond” worden door veel meer mensen dan alleen de fysieke bezoekers. Ook biedt het de mogelijkheid om interactief te communiceren met klanten, wereldwijd.

Eind maart van dit jaar kwam Facebook met een grote camera update voor gebruikers. Wanneer een gebruiker in de mobiele app naar rechts swipet, komt deze in de ‘in-app camera’. Deze camera bevat tientallen creatieve effecten zoals maskers, frames en interactieve filters die toegepast kunnen worden op foto’s en video’s. Ook werd er, tegelijk met deze camera update, ‘Facebook Stories’ geïntroduceerd. Verhalen met foto’s en video’s die na 24 uur verdwijnen. Met beiden nieuwe functies wil het bedrijf de concurrentie met Snapchat aangaan.

De nieuwste functies, die afgelopen week werden uitgerold, zijn de mogelijkheid om creatieve effecten te gebruiken in live video’s en de mogelijkheid zelf GIFs te maken met de Facebook camera. Lees in ons eerdere artikel meer over GIFs.

Profielvideo en omslagvideo

Eerder was het al mogelijk om in plaats van een profielfoto een profielvideo in te stellen. Vanaf deze maand is het, voor alle bedrijfspagina’s, nu ook mogelijk een ‘omslagvideo’ in te stellen in plaats van een omslagfoto. De afmetingen van een omslagvideo moeten minimaal 820 x 312 pixels zijn, de door Facebook aangeraden afmeting is echter 820 x 462 pixels. De lengte van een omslagvideo kan variëren van 20 tot 90 seconden en kan worden herhaalt. Doormiddel van een omslagvideo en profielvideo ontstaat er meer interactie met een bezoeker en bovendien biedt het een bredere ervaring. De omslag van een pagina is het eerste dat bezoekers te zien krijgen wanneer ze een pagina bezoeken.

Het instellen van een omslagvideo is heel makkelijk. Waar men normaal een nieuwe foto kon instellen is er nu ook de optie om een video te uploaden.

Mid-roll advertenties en betere inzichten

Tot nu toe kende Facebook alleen pre-roll advertenties, die voorafgaand aan video’s worden getoond. Daar komen binnenkort ook zogenoemde mid-roll advertenties bij, ‘Ad Breaks’ noemt Facebook ze. Deze advertenties zullen pas na 20 seconden van het afspelen van een (live)video getoond worden. Videopartners die deze Ad Breaks zullen toestaan worden beloond met 55% van de gegenereerde inkomsten. Een opvallende zet in de concurrentiestrijd met YouTube. YouTube kondigde aan volgend jaar te stoppen met pre-roll advertenties van 30 seconden die niet weggeklikt kunnen worden.

Wanneer men met video adverteert op Facebook is het natuurlijk erg belangrijk goede inzichten te krijgen in hoe deze video’s bekeken worden. Ook daar zijn het afgelopen jaar vele updates voor geweest. Zo is het nu mogelijk om te zien op welk moment kijkers afhaken, de gemiddelde kijktijd en gedetailleerde informatie over het soort views (autoplay/click to play, unique/repeat). Ook zijn er betere inzichten in video’s die gedeeld worden door anderen en zal er later dit jaar uitgebreide metriek met betrekking tot geluid uitgerold worden.

Facebook Watch

Tot slot nog even aandacht voor de introductie van Facebook Watch afgelopen maand in de VS; Facebook’s eigen videodienst. Wederom om te concurreren met YouTube, maar ook om gebruikers langer vast te houden op het platform en nieuwe ruimte te creëren voor advertenties. Als Facebook Watch aanslaat in de VS, zal het niet lang duren tot het ook in Nederland beschikbaar is. Alles ligt al klaar om Facebook Watch wereldwijd uit te rollen. Hier alvast een voorproefje: