Facebook zal binnenkort meer op televisie gaan lijken. Terwijl Vine en Instagram video’s booming zijn, zie je weinig mensen video’s uploaden op Facebook. Maar daar komt verandering in. Facebook gaat een dienst lanceren waarbij video’s automatisch worden afgespeeld op je tijdlijn. Dit is het begin van een grote omslag die Facebook maakt.

Tot nu toe was iedere video op Facebook, net als bij YouTube video’s, achter een play knop vergrendeld. De beslissing om te stoppen met scrollen in je tijdlijn, de video te openen, het wachten tot de video is geladen en het kijken van de video, lijkt misschien geen big deal, maar toch vinden veel mensen dit te veel tijd en inspanning kosten. Als hierdoor minder video’s worden bekeken, krijgen mensen geen likes en reacties. Dit zal men uiteindelijk ervan weerhouden nieuwe video’s te posten.

Na het zien van een automatisch afgespeelde video in mijn tijdlijn gisteren heb ik navraag gedaan bij Facebook. Facebook bevestigt dat dit format internationaal doorgevoerd wordt naar de meeste iOs- en Android gebruikers. 

Het automatisch laten afspelen van video’s op de tijdlijn van Facebook heeft één voordeel: je hoeft niet na te denken of je het filmpje wel of niet wil zien: het filmpje speelt zich namelijk direct af. Wanneer je langs het filmpje scrollt op je tijdlijn, zal het filmpje in eerste instantie worden afgespeeld zonder geluid. Wanneer je vervolgens op het filmpje klikt, krijg je de video full-screen te zien en springt het geluid er in.

Als je niet naar de filmpjes op je tijdlijn wil kijken, kan je door scrollen zonder er al te veel last van te hebben. Facebook heeft goed nagedacht over het integreren van de automatische online video zonder de gebruiker daar last van heeft. Het is niet zoals bij Myspace, Vine of Instagram, dat het geluid van de automatisch afgespeelde filmpjes ongevraagd en onverwacht door de luidsprekers schalt. Als je er niet zeker van bent of je de video wil zien, kan je er voor kiezen om een korte preview te zien.

Voor de gebruikers die geen onnodige data willen verbruiken heeft Facebook een instelling toegevoegd waarmee de automatisch afgespeelde video’s alleen worden afgespeeld wanneer je op een WIFI-netwerk zit. Deze instelling kan je terugvinden in de Facebook app van iOS en Android.