Als bedrijf of merk organiseer je soms meerdere evenementen per jaar. Bijvoorbeeld een klantendag, seminar, sportevenement en misschien ook nog wel kleinere, interne evenementen. Het is aan te raden om bij dit soort evenementen het inzetten van online video te overwegen. Video zorgt ervoor dat medewerkers of klanten die er niet bij waren een indruk krijgen van een evenement of de belangrijkste inhoud hiervan. Of je nu een live-registratie maakt van een evenement, een aftermovie of sfeerverslag, er zijn een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden. Wij geven je in dit artikel drie belangrijke tips.

Begin niet aan event video’s voordat je bedacht hebt wie en wat je er precies mee wilt bereiken. Natuurlijk is het voor bezoekers en geïnteresseerden altijd leuk om beelden (terug) te zien van een evenement. Maar, er is nog veel meer uit te halen als je er net wat beter over nadenkt vóórdat het evenement plaatsvindt.

1. Benut je materiaal optimaal

Het voordeel van video is dat je met hetzelfde materiaal waarmee je een livestream van een evenement maakt ook een aftermovie kunt maken en ook nog een teaser voor hetzelfde evenement het jaar daarop. Er hoeft maar één keer gefilmd te worden om meerdere video’s te kunnen produceren. Deze kunnen dan via verschillende social media kanalen worden gedistribueerd. Of bijvoorbeeld om de bezoekers van het event te bedanken. Bedenk van tevoren wel goed wat voor video’s je er uiteindelijk allemaal van wilt maken. Beeldmateriaal van een aftermovie op muziek is vaak anders van stijl dan sfeerbeelden voor een meer inhoudelijkere video.

 
  On
Onze klant RetailTrends koos voor zowel een dynamische aftermovie op muziek als losse video’s van hun keynote sprekers (bovenste 2 video’s).
In deze event video voor LightSpeed combineren we juist de sfeerbeelden met quotes van de keynote sprekers.
Voor ABN AMRO maakten we een creatieve event video waarin twee ‘vloggies’ aan de hand van opdrachten de kijker meenemen tijdens de EHL.

2. Pak uit en creëer een verhaallijn

Het groots aanpakken is zeker niet alleen aan te raden bij aftermovies van muziek- en dancefestivals. Het is ook zeker aan te raden bij meer corporate evenementen. Zet drones in, maak mooie shots en gebruik muziek, een sounddesign en graphics om een verhaallijn te bouwen. Verras je kijkers door af te wijken van de gebruikelijke ingrediënten en volgorde die een aftermovie of event video doorgaans bevat. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om één personage te volgen, een gedicht of speech te gebruiken als soundtrack, te werken met animaties of te spelen met de lengte en het format van de video’s.

  
 
Satirisch online nieuwsmagazine De Speld maakte een cliché aftermovie van een denkbeeldig festival om duidelijk te maken dat alle festival aftermovies meer van hetzelfde zijn.
Gelukkig zijn er ook aftermovies zoals deze van DGTL. Een tien minuten durende film die alle clichébeelden op een originele manier combineert.
De afgelopen jaren worden festival aftermovies ook steeds verhalender. In dit voorbeld van DTRH staat er en fictief personage centraal die de kijker meeneemt naar verschillende plekken tijdens het festival.
In opdracht van Deloitte maakten we deze aftermovie van hun deelname aan de Canal Pride 2018. Hoewel er geen personage centraal staat zit er wel een duidelijke opbouw en verhaal in de video.
* Deloitte zette de video naast aftermovie ook in als recruitmentvideo.

3. Delen en Call to Action

De video of video’s zijn nu klaar, en dan? We raden aan een aparte pagina te creëeren voor een evenement en hier achteraf ook de video of video’s op te plaatsen. Daarnaast kan het delen via social media helpen de juiste doelgroep te bereiken. Hierbij zijn zakelijke klanten vaker op Linkedin te vinden en ‘Generatie Z’ juist op Instagram. Let er hierbij ook goed op welke lengte en formaat het best bij welk platform past. Wil je je kijkers een duidelijke actie laten uitvoeren, zoals het aanschaffen van een ticket of het invullen van een enquete over een evenement, dan is het raadzaam een ‘Call to Action’ toe te voegen aan de video.

In opdracht van Madurodam maakten we een reeks event video’s over hun nieuwe familieattractie.
Er werden verschillende versies gemaakt voor de verschillende sociale platformen waarop deze gedeeld werden.