Eerder schreven we al over de verschuiving van horizontale (19:9 aspect ratio) naar verticale video content (9:16 aspect ratio). Deze verschuiving speelt zich met name af binnen video op mobiele apparaten. Verticale video’s blijken namelijk effectiever op mobiele apparaten. Dit komt omdat gebruikers hun schermen dan niet hoeven te draaien én verticale video’s schermvullend zijn. Vandaag richten we de aandacht op een ander formaat: Vierkant. Statistieken wijzen uit dat vierkante video’s het meest effectief zijn op sociale media. Ook wij adviseren onze klanten steeds vaker om video’s, naast horizontaal ook vierkant te produceren. In dit artikel bespreken we drie belangrijke voordelen van het gebruik van vierkante video’s.

Optimale gebruikerservaring

Vierkante video’s, ook vaak aangeduid als square of 1:1 aspect ratio, blijken uit meerdere onderzoeken* het meest effectief op sociale media. Ze nemen 78% meer schermruimte in beslag dan horizontale video’s en uit recentelijk onderzoek van Buffer blijkt dat vierkante video’s, vooral op mobiel, hierdoor beter presteren dan horizontale video’s. De gemiddelde betrokkenheid van kijkers, weergaven en het percentage video’s dat helemaal uitgekeken wordt ligt voor vierkante video’s hoger dan voor horizontale video’s. In sommige gevallen kregen vierkante video’s 30-35% meer views en een 80-100% hogere betrokkenheid van kijkers.

Daarom raden ook de grootste sociale platformen zelf, Facebook en Instagram, vierkante video’s sterk aan als het gaat om advertenties en commerciële campagnes. Net als bij verticale video’s hoeft de telefoon niet gedraaid te worden en spelen de video’s direct af, groot én met geluid,  in de tijdlijn van gebruikers. Een ander fijn punt is dat vierkante video’s niet alleen goed werken op mobiele apparaten, maar ook op desktops goed tot hun recht komen. Dit is bij verticale video’s niet altijd het geval.

* Een voetnoot hierbij wel is dat er nog geen duidelijke onderzoeken naar vierkante versus verticale video’s zijn gedaan. Deze cijfers zijn gebaseerd op onderzoeken van horizontale vs. vierkante video’s.

Combinatie horizontaal en vierkant

Vierkante video’s blijken dus de beste optie bij een publiek dat zowel op desktop als op mobiel video’s bekijkt. Maar, vaak is een video op sociale media een teaser of aanvulling op een langere video. En deze lange variant is vaak nog wel horizontaal. Horizontaal is nog steeds de YouTube en desktop standaard. Het is daarom aan te raden te kiezen voor een combinatie van deze twee wanneer je content maakt voor een breed publiek. Om kosten te besparen zorg je dat er twee verschillende video’s gemonteerd kunnen worden uit één filmopname. Het is belangrijk hier al bij de pre-productie rekening mee te houden. Uiteraard kan er ook achteraf een vierkante versie gemaakt worden uit bestaand horizontaal materiaal, maar hierbij loop je het risico mensen of onderwerpen te moeten afsnijden. Wanneer je in 4K opneemt kun je achteraf beter inzoomen en heb je meer keuze in vierkante kaders.

Een goed, recentelijk voorbeeld van een campagne die zowel horizontale video als vierkante video inzet is de ‘Niks’ campagne van Greenpeace:

       

Greenpeace heeft deze campagne gefilmd als horizontale video  en in de montage een tweede vierkante versie  gecreëerd voor op Facebook. Beiden versies zijn identiek, alleen heeft de Facebook versie een extra outro.

Nieuwe creativiteit

Tot slot zorgt een vierkant kader voor nieuwe creativiteit. Jarenlang is horizontale video de norm geweest, The rule of thirds zit bij elke maker én kijker ingebakken. Een vierkant kader dwingt je op een andere manier naar compositie te kijken. Tevens blijkt dat de aandacht van de kijker sneller naar een subject getrokken wordt bij een vierkant kader. Dit omdat het subject in het midden van een video geplaatst is en er eigenlijk niets anders is om de aandacht op te richten. Dit werkt vooral goed bij talking heads, interviews met mensen, zoals bij het Greenpeace voorbeeld. Een ander onderwerp dat zich uitstekend leent voor vierkante video is eten. Grote Amerikaanse merken als Buzzfeed Food en Tasty, maar ook het Nederlandse Unox en SLA hebben dit goed door en werken hier dan ook veel mee:

          

Dit werkt trouwens niet alleen voor video, maar zeker ook voor animatie! Deze vierkante animatie van Unicef is hier een mooi voorbeeld van. De boodschap “met één dollar kun je de wereld al een stuk beter maken” komt, door de kadrering van deze elementen in het midden, goed over:

Meer informatie over vierkante content? Neem dan contact met ons op!

Bronnen: Buffer, Facebook
Header afbeelding: Smartly.io