Explanational Clipforce

Steeds meer digitale uitgevers zetten video in als format om nieuws voor hun publiek te duiden.

Vooral Amerikaanse digitale uitgevers als Vox, BuzzFeed en Mental Floss hebben het gebruik van zogenoemde explainers ontdekt. Het is geen verrassing dat steeds meer uitgevers overstappen op het format video en niet alleen vanwege de hoge advertentie inkomsten. Gebruikers ervaren een hoge aantrekkingskracht van explainer video’s, die worden gekenmerkt door een snelle montage, creatieve vorm en doordat ze informatie distilleren en de context rond een onderwerp snel bepalen.

Explainers zijn snel en maken elk onderwerp behapbaar
Melissa Bell, executive editor bij Vox.com: ‘Mensen hebben in de rij bij de Starbucksmaar één minuut de tijd om bijvoorbeeld de situatie omtrent Ferguson te begrijpen. Explainer video’s maken het mogelijk dat ook deze mensen op een effectieve manier geïnformeerd kunnen worden.’

Daarnaast zijn explainer video’s goedkoop in productie, zijn ze niet medium afhankelijk en scoren ze goed. Bell: ‘Natuurlijk betekent een groter budget meer creatieve mogelijkheden. Maar voor een explainer is geen groot productieteam nodig.’ De kracht van een explainer zit dan ook in een goed script, een sympathieke gastheer en snelle editing skills.

Een voorbeeld van een explainer video is Vox’s uitleg over ‘The 2014 Midterm Elections – Explained in 8 Bits’:

Of Mental Floss’s veel bekeken ‘Misconceptions about Food’:

BRON: ADFORMATIE