Wat is 360 graden video?

360 graden video is een nieuwe technologie die de mogelijkheid biedt om interactieve video’s te maken. Door middel van navigatie binnen de 360° video, krijgt de gebruiker het idee alsof hij de camera in eigen handen heeft. Oneindig veel nieuwe mogelijkheden ontstaan door deze nieuwe manier van filmen. Om 360 graden video’s te ontwikkelen wordt er gebruik gemaakt van 6 camera’s. De camera’s hebben een fish eye lens en worden in een camerahouder geplaatst. De camera’s moeten in precies dezelfde hoek worden geplaatst om het totale gebied te overlappen. De 6 afzonderlijke video’s worden verwerkt tot één geheel. De video biedt hiermee de mogelijkheid om te zien wat er aan de voorkant, achterkant, links, rechts, boven en beneden gebeurt. Vervolgens wordt de video gesynchroniseerd om het geluid en de video kloppend te krijgen om een 360° ervaring te kunnen beleven. Dit komt overeen met een fulldome video of panorama foto. Met behulp van de laatste technologie van hard- en software is navigatie binnen de video mogelijk. De video’s kunnen worden bestuurd met de muis of het toetsenbord en geeft de gebruiker de mogelijkheid om actief deel te nemen.

Ontwikkelingen op gebied van 360 graden video 

Dat de nieuwe video vorm een interessante verschijning is, is te zien aan de manier waarop de grote bedrijven het oppakken. Natuurlijk zijn videogerichte platformen als YouTube en Facebook van de partij, maar ook andere grote bedrijven als Apple en de New York Times zijn ermee aan de slag gegaan. Hier een overzicht van de ontwikkelingen:

Platformen

  • Vorig jaar maart kwam als eerste YouTube met het ondersteunen van 360 graden video in haar player. Sinds vorige week wordt zelfs live 360 graden video ondersteund op YouTube.
  • Facebook volgde in september met de mogelijkheid om 360 graden video’s te bekijken op het platform. Op mobiel werkt dit ook; wanneer de telefoon heen en weer bewogen wordt, zie je andere delen van de video, zoals op de computer met de pijltjes gedaan wordt. Dat Facebook vindt dat 360 graden video veel potentie heeft is ook te zien aan het feit dat ze zelfs een 360 graden camera hebben uitgebracht waarmee in 8K gefilmd kan worden.

Merken

  • Apple Music zet in op de trend met een speciale clip van U2, gemaakt ter promotie van Apple Music. In de video wordt volop gebruik gemaakt van de mogelijkheden van 360 graden video, met bijvoorbeeld fans die op verschillende plekken in de wereld een rol spelen.
  • Ook Disney wil zeker niet achterblijven in deze trend. Zo hebben ze 65 miljoen euro geïnvesteerd in het virtual reality bedrijf Jaunt. Dit bedrijf heeft de camera’s en techniek geleverd voor de film over Korea. Daarnaast heeft Disney zelf ook een 360 graden opname gelanceerd. Het is dus nu voor het eerst mogelijk een Broadway musical te bekijken vanaf je eigen bank, en wel die van the Lion King. (Klik hier om een trailer te zien)

Publishers 

  • Niet alleen technologiebedrijven vinden de technologie interessant, ook kranten zien een mogelijkheid om andere inzichten te bieden. Zo komt de Washington Post met een eigen virtual reality app, met daarin onder andere een 360 film waarin mensen een balletdanseres van nabij mee kunnen maken. Klik hier om de video te bekijken.
  • De New York Times gaat ook in op de trend en ook zij lanceerde een virtual reality app. De meest opvallende en bekendste film gaat over drie vluchtelingen uit Soedan, Oekraïne en Syrië. Aan de abonnees van de krant heeft de NYT cardboards weggegeven. In deze cardboards kunnen smartphones geplaatst worden, daarmee krijgt 360 graden video nog een extra dimensie.|

Deze video van BMW laat op een leuke manier zien hoe speels gebruik gemaakt kan worden van 360 graden video, waarbij het gebruik van de 360 graden technologie ook echt een toevoegen geeft aan de video. (Bekijk de video in een browser, zoals Chrome, die 360 graden video ondersteunt)

https://www.youtube.com/watch?v=OwDtPixqJLc&ebc=ANyPxKpfDzPYV7agMyUtoRiEOkV06dBkbyYcVIdIw6WUiv33xBhP3UPpJXtwvgX0cbqV8NxDFHIJukBLAxQk1r-oXcCUllyIJw

Hoe kan 360 graden video toegepast worden?

360 graden video brengt natuurlijk vele mogelijkheden met zich mee. Het is overduidelijk een marketing tool voor de makelaarsbranche. Het biedt de mogelijkheid om potentiële kopers vast een tour door een huis te kunnen geven zodat ze alleen wanneer ze geïnteresseerd zijn het huis echt hoeven te bezoeken. Ook is 360 graden video erg geschikt voor product demo’s. Wanneer het product uitgelegd wordt, kunnen potentiële kopers kunnen bewegen en kijken waar je het precies over hebt of ze naar de mogelijkheden laten gaan die ze het meest interesseren.Een andere manier op het product te gebruiken is door een ervaring mee te geven die nergens anders mogelijk is. Het zou geweldig zijn om midden in een sport evenement te staan en dat zelf bepaald kan worden vanaf waar gekeken wordt.

360 graden video worden nu vooral door bedrijven ingezet op de volgende manieren:

Rondleidingen & Presentaties 

Het laten maken van een 360 graden video is een unieke manier om de kijker onder te dompelen in een ervaring. De hoge mate van betrokkenheid en interactie zorgen voor een ongekende beleving. Denk bijvoorbeeld eens aan de mogelijkheden voor de reisbranche of zoals we al noemde in de makelaardij. Loop over het strand van je droombestemming of bekijk alle hoeken of bekijk vast het hotel waarin je gaat slapen. Het tonen van een product of project in 360 graden video is eens stuk overtuigender dan enkele statische foto’s.

(Live) Evenementen 

Het (her)beleven van een concert, optreden of beurs is tevens een leuke toepassing. Een 360 graden camera kan in het publiek (of op het podium) geplaatst worden wat het gevoel geeft dat je daadwerkelijk aanwezig bent. Huidige camera’s nemen in High Definition op en bieden daarnaast (vaak) de mogelijkheid om 360 graden video te streamen. In de toekomst beleef je dus een feest, concert of beurs vanuit je luie stoel.

Interactief 

In een 360 graden video kunnen (klikbare) elementen worden toegevoegd.  Wanneer de gebruiker op een bijvoorbeeld een “meer info” knop klikt kan een voice-over starten, een webpagina openen of een video-in-video starten. Dit zorgt ervoor dat de kijker zelf kan kiezen of hij meer informatie wil over een bepaald onderwerp. De hoge mate van interactie zorgt tevens voor meer betrokkenheid en filmpjes die wel volledig afgekeken worden.