1. Video zien als een taak in plaats van een kans

Er zijn zoveel bedrijven die video zien als ‘nog een taak’ op hun bord, in plaats van een kans en mogelijkheden. Online video is het perfecte middel om op een hele persoonlijke manier te communiceren. Met video kun je mensen bewegen, een emotionele snaar raken, en laten zien waar je als bedrijf of merk voor staat. Zie video als een grote kans! Kijk maar eens naar dit voorbeeld. Pas op het eind van deze prachtige video zie je dat het gemaakt is door ‘Nummies Nursing Bras‘. Het doel was om moeders te raken, en dat is (mag ik als mama wel zeggen) erg goed gelukt!

2. Focus op de kijkers, niet op de views

Ik krijg zo vaak de vraag: ‘kun je deze video ook viral maken?’ En ‘hoeveel kijkers kun je garanderen?’ Met prachtige videocampagnes als Will it Blend en Old Spice denken veel bedrijven al snel een paar honderduizend views te krijgen op YouTube. Wees realistisch, maar wees ook praktisch. Een video met een paar honderd views kan al heel erg succesvol zijn: als de 300 views allemaal mensen zijn die met oprechte interesse de video bekijken en daarna in actie komen, kun je beter 300 views hebben dan 3 miljoen views die tot niks leiden. Met andere woorden: focus je op het bereiken van de juiste mensen, niet de meeste mensen.

3. Een digitale video is niet een ouderwetse commercial

Veel bedrijven benaderen een online video hetzelfde als een commercial op tv. Zodra ‘ie erop staat, is het klaar. Terwijl het avontuur dan pas begint! YouTube is interactief: gebruik links, benader je abonnees, reageer op reacties, praat met je kijkers – en je zult er al snel meer krijgen! Ook handig om te weten: YouTube’s algorithme kijkt heel erg naar sociale interacties: dus hoe meer likes, reacties en dergelijke, hoe hogerop je video komt in zoekresultaten. Dit is een goed voorbeeld van Nederlandse bodem: Rituals heeft met deze ‘laughing tram man’ al meer dan 1 miljoen views en 6000 likes. En elke dag worden er nog reacties geplaatst. Ook zat er een slimme interactieve campagne achter de video, veel sociale interactie dus!

4. Te lange video

Hou je video kort. De maximale lengte van een online video voor een bedrijf of merk is meestal rond de 3 minuten, maar het liefst korter. Geloof me, het is makkelijker om een lange video te schrijven dan een korte. De grote uitdaging is om in een paar minuutjes de aandacht te trekken, emoties los te brengen, en ook nog een boodschap te vertellen. Maar als dat goed lukt heb je een krachtige video! Zorg er dus voor dat je samenwerkt met iemand die jouw boodschap kort en krachtig kan uitleggen en visualiseren, want als de echte boodschap pas na twee minuten komt, zijn de meeste kijkers al afgehaakt. En dat is zonde.

5. Saai bedrijf, saaie video

Laten we eerlijk zijn: de meeste online corporate video’s zijn saai. En dat is erg jammer, want video is juist het middel bij uitstek om niet saai te zijn! Gebruik humor, emotie, muziek: laat zien waar je als bedrijf in gelooft, waarom je anders bent dan anderen.
Een perfect voorbeeld is de Dollar Shave Club: een website die je voor een vast bedrag elke maand scheermesjes kan toesturen. Een ontzettend simpel (en saai?) concept, maar de video van de Dollar Shave Club is alles behalve saai – het bruist van de creativiteit, energie en humor. En het is een groot succes:

6. Ikke, ikke, ikke

Focus niet op je bedrijf, maar op de content. Waarom zou iemand jouw video’s bekijken? Niet omdat ze nou zo geinteresseerd zijn in jou, jouw bedrijf of je merk (sorry, maar in 98% van de gevallen is het echt waar). Praat dus niet over jezelf, maar over wat je kunt betekenen voor degene die kijkt. Hoe kun je ze helpen? Waar sta je voor? Waar geloof je in? Praat niet alleen over jouw product, maar verwerk er een boodschap in die de juiste kijkers aanspreekt.

Een prachtig voorbeeld is deze video (korte film!), die de videomarketingwereld een paar dagen op de kop heeft gezet. In deze ‘tearjerker’ verwerkt een bedrijf de prachtige boodschap waar ze in geloven: geven zonder iets terug te ontvangen. Pas in de laatste twee seconden zie je ‘TrueMove H’ voorbijkomen: het bedrijf dat achter deze mooie productie zit. En de eerste comment (met 115 likes) zegt voldoende: “I will buy twenty of whatever this commercial is selling.”

7. Geen call-to-action

Er zijn maar weinig video’s als van TrueMove H die zo krachtig zijn dat je uit jezelf het bedrijf gaat opzoeken. Het is daarom erg belangrijk om een call-to-action te hebben in elke video. Nadat je de Dollar Shave Club video hebt gezien, bijvoorbeeld, weet je precies wat ze van je hopen: dat je elke maand een dollar besteedt aan scheermesjes!

Wat wil je dat kijkers doen nadat ze je video hebben gezien? Wil je dat ze naar je website gaan? Dan kun je bijvoorbeeld annotations op een leuke manier in je video verwerken. Het is daarom heel erg belangrijk om te bedenken wat je call-to-action gaat zijn voordat je begint met je productie. Laat dit een groot onderdeel zijn van je brainstorm, en creeer een video om je call-to-action heen.

Online video is geen digitale commercial

Je ziet: een online video is niet gewoon een digitale commercial. Het is de manier bij uitstek om op een hele persoonlijke en unieke manier te communiceren met je doelgroep, te laten zien waar je voor staat, interactie te creeeren,en mensen bij elkaar te brengen. En het mooie is dat het makkelijker en goedkoper geworden is om een goede videoproductie te maken en deze op de juiste manier naar buiten te brengen. No more excuses, dus!

 

Bron: Frankwatching.com