Velen zien inmiddels de kracht van video als informerend en overtuigend middel. In plaats van statische tekst en afbeeldingen is er in korte presentaties een verhaal te vertellen waarmee een product ’tot leven komt’. Online video zorgt voor engagement, sociaal delen en niet te vergeten conversie. Video is echter meer dan de productinformatie in een ander formaat. Zet jij video al optimaal in?

Bij het ontvangen van een nieuwe bezoeker is het zaak binnen vijf seconden de aandacht te trekken en te behouden. Met het toenemende aantal websites dat we iedere dag bezoeken kun je zelfs stellen dat de aandacht geringer wordt en we binnen twee tot drie seconden ons oordeel al gevormd hebben. Omdat het gebruik van videomateriaal enorm effectief is in het behouden van de aandacht kan het op verschillende manieren bijdragen aan succesvolle marketing. Viraliteit als strategie is hierin geen optie.

Grote rol is weggelegd voor de landingspagina van de website waarvan ook wel wordt gezegd dat het een verlengstuk is van de marketinguiting. Dé plaats om een bezoeker te converteren naar een klant. Vergroot het vertrouwen en begrip voordat zij impulsief de campagne wegklikken.

Zorg voor video’s op maat
Niet ieder publiek vraagt om hetzelfde type video. Zijn het de mensen die graag kijken naar een geanimeerde uitleg of hebben ze de voorkeur voor een ceo die toelichting geeft? Gaat het om de persoonlijkheid of de feiten?

Door de content toe te spitsen op de doelgroep geef je antwoord op de vragen die leven. Een goede video is zo specifiek dat het antwoord geeft op de vragen die mensen weerhouden klant te worden. Wees er zeker van dat consument en potentieel B2B-partner op eigen wijze worden bediend. Het vergroot het vertrouwen van de bezoeker.

Houd het kort
Bezoekers willen snel antwoord op de onder hen levende vragen. Poog binnen anderhalve minuut alle voordelen te noemen en neem mogelijke vooroordelen weg. Maak de bezoeker duidelijk wat de volgende benodigde stap is maar vraag ze slechts om één actie. Een gesprek aan duidelijkheid doet de conversie dalen. Het geven van te veel opties zorgt dat het nemen van een beslissing wordt uitgesteld.

Stem het design af op de video
Het design van een landingspagina kan wonderen doen voor de conversie. Het design om de video heen dient de ogen naar de bestemming te leiden. Wanneer het tonen van de video het beoogde doel is houd de pagina dan eenvoudig en verwijder onnodig afleidende elementen. Onthoud dat de landingspagina slechts één doel heeft, namelijk de door jou gewenste actie uit te laten voeren. Houd focus in het design en gebruik waar nodig uitkomsten uit eerdereyetracking-onderzoek. Zorg voor een duidelijke headline, plaatsing van de video boven defold en verleid bezoekers tot het klikken op de afspeelknop.

Het vertrouwen dat wordt gekweekt resulteert in meer aandacht voor de website en boodschap.

Bekijk het vanuit een ander perspectief
Benader de ontwikkeling van de landingspagina vanuit de bezoeker. Stel jezelf de vraag of je de voorkeur zou hebben voor een lap tekst, of video die in een minuut het hoognodige met je deelt. Leer de bezoeker wat de waarde en het nut is van het product.

In de meeste gevallen is het af te raden de video automatisch af te spelen. Bezoekers ervaren het als opdringerig met een negatieve attitude als resultaat. Er zijn enkele uitzonderingen op de regel dus zoals altijd geldt dat tests uitkomst zullen bieden.

Produceer video’s van kwaliteit
Zoals gezegd zijn bezoekers snel in het vormen van een oordeel. Is de video van lage kwaliteit dan zal het product dat ongetwijfeld ook zijn, zo wordt gedacht. Bespaar niet onnodig op de video en grijp niet naar je smartphone als redmiddel.

Bied de klant waarde en vraag om actie
Zorg dat voor de kijker duidelijk wordt wat je ze wil tonen en vertellen. Maak duidelijk dat je een oplossing hebt voor dat ene probleem waar zij mee lopen. De bezoeker moet aandacht hebben voor de inhoud en geloven wat je vertelt. Authenticiteit moet hierin centraal staan. Zodra de aandacht er is kun je een poging wagen de bezoeker te converteren. Eindig de video daarom met een duidelijke call-to-action.

Analyseer en optimaliseer
Net als in iedere andere vorm van marketing kan de statistische analyse en SEO je een hoop leren. De basis ligt in het doen van onderzoek naar relevante zoekwoorden voor betreffende campagne. Implementeer deze en creëer een video-sitemap voor Google.

Ga verder na wie de video bekijkt, met welk doel of zoekopdracht ze de pagina vonden en hoe lang ze de aandacht op de video houden. Iedere bezoeker heeft weer een andere reden voor zijn bezoek. Pas de content hierop aan. Blijkt de video niet optimaal zorg dan voor eenre-edit of geheel nieuw materiaal.

Met het gebruik van video’s leren mensen je niet alleen kennen maar begrijpen ze wat, hoe en waarom je iets doet. Een absoluut voordeel in de strijd om de potentiële klant.

Bron: emerce.nl