Online videoadvertenties zijn tegenwoordig een belangrijk onderdeel van de marketingstrategie van bedrijven. En dat is niet onterecht want video zorgt bijvoorbeeld voor een hogere click-through-rate dan elke andere digitale vorm van advertentie. Maar er is wel een keerzijde aan het verhaal want de consument blijkt vaak ontevreden over de kwaliteit en vorm van online videoadvertenties. En daar valt voor veel bedrijven winst te behalen.

Maar liefst 92% van de Europese consumenten vindt dat de ervaring van online videoadvertenties verbeterd moet worden. Dit blijkt uit een onderzoek van Brightcove gehouden onder consumenten uit het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland. Als belangrijkste redenen werden relevantie, frequentie en weergave genoemd waarbij 67% aangaf dat dit zelfs een reden was om de gekozen video voortijdig te stoppen. Hoog tijd dus om de ervaring van de weergave van advertenties te verbeteren. Sanoma speelt hier bijvoorbeeld al op in door een nieuwe techniek te introduceren waardoor minder reclames getoond worden, maar de reclames die getoond worden zullen beter zichtbaar zijn, als minder vervelend ervaren worden en daardoor betere resultaten geven.

Maar ook inhoudelijk is de consument ontevreden. De ondervraagden gaven aan dat de kwaliteit en diversiteit van online video het afgelopen jaar veel verbeterd is, maar dat videoadvertenties achterblijven. Bijna driekwart van de ondervraagden vindt dat de kwaliteit en diversiteit het afgelopen jaar gelijk is gebleven of er op achteruit is gegaan.

Dit zijn voor online adverteerders hele relevante punten omdat de opkomst van ad-blockers de toekomst van online videoadvertenties bedreigt. 51% van de ondervraagden gaf in het onderzoek aan dat ze een ad-blocker gebruikten of gedownload hadden. Hierbij waren de lengte (56%) en de relevantie (45%) van de advertenties de voornaamste redenen.

Om deze trend te stoppen, en te voorkomen dat ad-blockers massaal geïnstalleerd worden, is het essentieel te zorgen dat de ervaring van de consument met online videoadvertenties er op vooruitgaat. Er wordt namelijk wel begrip getoond voor het gebruiken van advertenties bij gratis content. De belangrijkste verbeterpunten die de consumenten aandragen, zijn het verkorten van online videoadvertenties (57%) en het interactief maken van de advertenties (58%). Dit zijn hele concrete punten om de video’s op te verbeteren. Wanneer de content kort maar krachtig is, van hoge kwaliteit, origineel, en interactief of de consument bij de video betrekt, kun je de ervaring van de consument enorm verbeteren en bereiken de online videoadvertenties optimaal de doelgroep.