Één van de laatste en belangrijkste stappen die in video’s moet worden opgenomen, is de call to action*. Dit is waar je de deal sluit en je kijkers aanzet om daadwerkelijk iets te doen. Het is dé virtuele handdruk met de kijker. Als kijkers je video hebben bekeken, hebben ze duidelijke interesse getoond (anders hadden ze na tien seconden de video wel weggeklikt). Dus nu moet je “de vraag” of call to action oproepen.

*Een call to action of CTA is een verzoek tijdens of aan het einde van een video dat kijkers aanmoedigt om een ​​specifieke actie te ondernemen. Het doel van een CTA kan uiteenlopen van het tonen van je contactgegevens tot het aansporen tot het bekijken van een andere video.

Wat is het doel?

Wanneer je video’s maakt als bedrijf of merk, is het belangrijk te weten wat je doel is. Probeer je een specifiek product te verkopen? Meer verkeer naar je website te leiden? Verzamel je e-mailadressen voor een mailinglijst? Wat het doel ook is, ervoor zorgen dat video’s een call to action bevatten, helpt om dit doel te bereiken. We bekijken verschillende soorten CTA’s die je kunnen helpen kijkers te inspireren om actie te ondernemen wanneer ze je video’s bekijken:

Doorverwijzen naar een website of landingspagina

Video’s zijn een goed middel om kijkers naar een website of landingspagina van een campagne of bepaald product te leiden. De video geeft een preview of uitleg over het product of bedrijf en de CTA leidt de kijker vervolgens naar de website of landingspagina waar het daadwerkelijke product aan te kopen is. In het onderstaande voorbeeld, dat we maakten in opdracht van Metrixlab, is er gekozen voor twee animaties. De eerste werd op YouTube geplaatst, met een call to action naar een landingspagina. De tweede video, op de landingspagina, spoort aan tot het downloaden van de whitepaper.

   

Aanmelden voor een evenement, wedstrijd of webinar

Ook als je wilt dat je kijkers zich aanmelden voor een evenement, wedstrijd of webinar is een CTA aan te raden. Naast de link waar mensen zich kunnen aanmelden kun je nog meer informatie kwijt over wanneer en hoe laat een evenement plaatsvindt bijvoorbeeld. Bij onderstaand voorbeeld, dat we maakten in opdracht van ABN AMRO, is er zelfs sprake van hergebruik van een promotievideo. Alleen de CTA is hier aangepast. Op deze manier kan de video nóg een jaar ingezet worden!

Bekijken van een andere video

Deze variant is eigenlijk alleen van toepassing op YouTube. Je wilt dat je kijkers geen andere video’s van bijvoorbeeld de concurrent gaan bekijken wanneer ze gezocht hebben op een onderwerp gerelateerd aan jouw bedrijf. Een strategie is om aan het einde van je video’s je eigen, andere video’s te promoten. Dit doe je door middel van een eindscherm*. Op deze manier blijft de kijker op jouw kanaal en is deze eerder geneigd voor jouw product of dienst te kiezen.  Ook kun je je kijkers aansporen om je YouTube kanaal te volgen.

* Eindschermen kunnen alleen worden gemaakt voor video’s met een duur van minstens 25 seconden.

Doneren aan een goed doel

Bij video’s voor goede doelen is het doel duidelijk: je moet geld doneren. In onderstaand voorbeeld van Giro 555 is het Giro 555 logo (en tevens het rekeningnummer waarop je gift gedoneerd dient te worden) door de hele video zichtbaar. Dus niet alleen aan het einde. Daarnaast is er een YouTube CTA knop met de tekst “Red levens! Doneer nu!” en een link naar de website, waar gelijk gedoneerd kan worden, zichtbaar.

Versterken naamsbekendheid en merkidentiteit

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je je kijkers niet naar een bepaalde website, video of evenement wilt leiden. Je wilt simpelweg dat de kijker je bedrijfsnaam of boodschap onthoudt. Op deze manier vergroot je je naamsbekendheid en kun je de kernwaarden van je bedrijf overbrengen op de kijker.

 
WeightWatchers vraagt de kijker nu te starten met het Flex programma, zonder hem of haar naar een specifieke website te leiden.
TWNKLS kiest ervoor een belangrijke boodschap te communiceren aan het einde van haar video: “Enrich your learning experience using Augmented Reality” 

 Verschillende soorten CTA’s

Er zijn dus veel verschillende doelen die je kunt uitspreken of bereiken met een CTA. Maar wat voor soort CTA kies je nu bij welk doel?

Gesproken CTA

Als er iemand in de video spreekt, kan er een gesproken call to action toegevoegd worden. Terwijl iemand tegen de camera praat of wanneer er een voice-over wordt opgenomen, laat deze persoon in je video de kijker weten wat hij of zij vervolgens moet doen. Bijvoorbeeld; “Ga naar deze website voor meer informatie” of “Laat hieronder een reactie achter en laat ons weten wat je ervan vindt!”


Mezzo gebruikt zowel een gesproken als geschreven CTA om haar boodschap extra kracht bij te zetten.

Geschreven CTA

Er kan ook een call to action toegevoegd worden met titels en/of bijschriften. Dit is een goede optie als er een website is die je wilt dat de kijker bezoekt, een promotiecode of een ander op tekst gebaseerd stuk informatie dat verloren kan gaan als het alleen wordt gesproken.


Stibbe communiceert in deze video verschillende data en een website. De keuze voor een geschreven CTA is daarom juist.

CTA knop

Ten slotte voegt een call-to-action knop interactiviteit toe aan je video’s. Via een knop waarop kijkers direct kunnen klikken om meer informatie te krijgen, een aankoop te doen, een andere video te bekijken of contact met je op te nemen. Je kunt ervoor kiezen een knop ‘in te bakken’ in je video. Je kunt ook van de mogelijkheden van sociale platformen gebruik maken. Instagram heeft vele opties als het gaat over CTA knoppen. Je kunt als kijker gelijk eten bestellen, tickets voor concerten en voorstellingen reserveren, een product kopen of een vakantie boeken:

Ook Facebook heeft een aantal CTA knoppen waardoor je onder andere gelijk een pagina kunt liken of doorgelinkt wordt naar een externe website:

Het belangrijkste van een krachtige CTA is dus om het juiste doel van je video te achterhalen en dit op de meest efficiënte manier over te brengen aan je kijkers.

Wil jij ook video’s met krachtige CTA’s? Neem dan nu contact met ons op!