Steeds meer partijen maken de overstap naar vertical video en nu heeft ook de BBC aangekondigd vertical video te lanceren op het nieuwsplatform. Bij vertical video wordt een video full-screen in de portret modus, verticaal, getoond en niet zoals gebruikelijk met video, in de breedte.

De opkomst van vertical video is te verklaren door een enorme toename in gebruik van mobiele devices om video te bekijken. Meer video, en in het geval van de BBC, meer nieuws wordt bekeken vanaf mobiele toestellen die nagenoeg altijd verticaal gebruikt worden. De BBC zocht daarom naar manieren om de steeds groter wordende groep mobile-only gebruikers te bedienen.

De BBC geeft aan te focussen op video in de app omdat het wekelijks aantal views van video in de app in een jaar tijd met 200% gestegen is. De gebruikers bekijken nu 48% van alle video online en een kwart geeft aan meer dan 5 clips per week te kijken. Hoewel er een enorme groei is, bleek uit kritiek dat er een aantal redenen waren waarom de gebruikers van de app video liever niet mobiel bekeken. Zo was het te moeilijk om de video te bekijken zonder het scherm te draaien, en het bekijken van video in openbare ruimte maakte het moeilijk om geluid af te spelen. Bovendien was veel content te lang om te kijken voor een korte update van het nieuws omdat het gericht was op televisie.

Het team van de app van de BBC heeft nauw samengewerkt met het team dat verantwoordelijk is voor de videoproductie om volledig opnieuw naar de samenwerking te kijken. Van de manier waarop gefilmd wordt tot de manier waarop ge-edit wordt, alles is opnieuw bekeken door de ogen van de mobiele gebruiker van de app.

De nieuwe vorm van vertical video zal korter zijn en sneller, en daarnaast worden deze video’s ondertiteld zodat ze te bekijken zijn zonder geluid.