Beweging, geluid, mensen, verhaal. Dat was het idee achter televisie toen het uitgevonden werd in de jaren 20. Breng dit allemaal naar de mensen thuis. Overduidelijk was het een fenomeen dat onze levens heeft veranderd. En hoewel we al een lange weg vanaf dit kleine zwart wit scherm afgelegd hebben, wordt het menselijk brein nog steeds geactiveerd en betrokken wanneer het video ziet.

En we hebben ook een lange weg afgelegd vanaf traditionele televisie reclames. Op dit moment is video marketing een van de meest krachtige middelen voor bedrijven om hun berichten te verspreiden naar het publiek op een leuke, inspirerende en entertainende manier. En in termen van zichtbaarheid, onderzoek toont aan dat de kans dat een bedrijf op de eerste pagina van Google search terecht komt 53 keer groter is wanneer ze consistent gebruik maken van video marketing campagnes. Het is simpelweg logisch om video toe te voegen in iedere marketing strategie – in ieder geval, wanneer het juist gedaan is. Met deze stappen is men zeker van succes:

Doel
Hoewel het nodig is algemene doelen te hebben voor een marketing campagne, moet iedere losse video ook een doel hebben. Is het om uit te leggen, een relatie te ontwikkelen met de doelgroep, om meer vertrouwen te ontwikkelen? Wat is precies het business doel, wie zal het bekijken, en wat is gewenst dat deze kijkers doen nadat ze de video bekeken hebben? Dit is het strategische onderdeel van het video plannen, dus hou afstand van de camera tot deze vragen beantwoord zijn.

En wees zelfs nog specifieker over het doel. Is het naar aanleiding van een product lancering? Is het om een bedrijf en/of merk te introduceren? Is het om uit te leggen hoe iets werkt? Is het slechts om het menselijke te tonen, of om een entertainend aspect te laten zien van het bedrijf? Met het antwoorden van de volgende vragen wordt er een script voor de video marketing gevormd.

Het bericht
Hou bij het ontwikkelen van het script altijd het doel in gedachten – alles moet in verband gebracht worden met dat doel. En, onthoud dat online kijkers een erg korte aandachtsboog hebben. Behalve als het gaat om een gedetailleerde ‘how to’ video waarbij gedemonstreerd wordt hoe het product gebruikt wordt, of als het gaat om een interview, kan de video beter zo kort mogelijk zijn. Get to the point. De mensen die vaak YouTube bekijken, zullen gezien hebben dat de meerderheid van de video’s 3 minuten of minder is.

Het Platform
‘On Camera’ video’s zijn belangrijk wanneer men probeert te verbinden met de doelgroep, om een echt vertrouwen en relaties te ontwikkelen. ‘Off Camera’ video’s, waarbij bijvoorbeeld gebruik gemaakt wordt van animatie, zijn geschikt wanneer een hoop informatie gepresenteerd wordt, zoals bij een webinar. Muziek is een andere factor in de video’s – de juiste muziek kan de kijkervaring enorm beïnvloeden. Music Screen Library heeft een goede collectie met rechtenvrije muziek om de juiste soort tune toe te voegen aan de content.

De promotie van de video
Het is belangrijk om een video onder de aandacht te brengen. Doe dit door het te publiceren op de plek van de doelgroep. Youtube is uiteraard een geschikte plek, maar check hier welke content het meeste effect heeft op welk kanaal. Het is ook altijd mogelijk om een video op een website te embedden, en het via de email te versturen. Zorg dat de video bij iedereen terecht komt.

Wees consistent
Video’s kunnen gemakkelijk gecreëerd worden. Wanneer eenmalig een template bedacht wordt met bijvoorbeeld het videoproductie bedrijf, is het altijd duidelijk waar men aan toe is, en hoeft het creëren van video’s absoluut niet tijdrovend te zijn of erg veel geld te kosten.

Het is bijvoorbeeld mogelijk om series te creëren met 1 minuut tips, een doorlopende verhaal met hoofdstukken te presenteren, fijne feestdagen wensen te maken, of om vast één keer per week een video blog post te plaatsen, en zo maar door. Deze video’s kunnen vaak achter elkaar opgenomen worden, en verschaffen content voor een langere periode, zonder dat het veel tijd of budget kost.

Gezien de explosie van content, de korte aandachtsboog van de kijkers, en de reactie van de hersenen op visuele content, is video marketing, wanneer goed uitgevoerd, erg belangrijk voor een bedrijf om binnen zijn niche zich te onderscheiden. En aangezien het niet langer lastig te produceren is, zou video een belangrijk onderdeel moeten zijn van iedere marketing campagne.