De opmars van online video zet soms ongemerkt, maar wel in alle hevigheid door. Volgens comScore worden er vier miljard video’s per dag bekeken en YouTube rapporteert dat het aantal uploads is gestegen naar 60 uur per minuut. Daarmee gaan de online videonetwerken met nieuwe content de eyeballs van de consument proberen te veroveren. Maar wat zijn nu de belangrijkste ontwikkelingen die online video gaan vormgeven? In deze blog zet ik er 4 op een rij.
Long form content
Online video was het domein van grappige korte video’s die we als videosnack tussendoor keken, maar groeit nu uit tot een plaats waar ook long form content in groten getale wordt geconsumeerd. Deze trend is bijvoorbeeld te zien aan de groei in Amerika van diensten als Netflix en Hulu Plus (de Amerikaanse variant van Uitzending Gemist). Het publiek kijkt deze video’s soms op tv, maar vooral vanaf het scherm van de computer, tablet of smartphone.
Zelfs de viral video lijkt nu succesvol te kunnen worden als long form content. Naast Psy’sGangnam Style is de video ‘Kony 2012’, tot nu toe met meer dan 93 miljoen kijkers, de viral hit van 2012. Een viral van maar liefst bijna 30 minuten lang! Een eeuwigheid als je het hebt over viral video’s! Inmiddels is Gangnam Style overigens de best bekeken video op YouTube ooit, en waarschijnlijk zal de video dit jaar de magische grens van 1 miljard views passeren.
Ook uit de kwartaalcijfers van Ooyala, die John Goedegebuure onlangs op Marketingfacts blogde, blijkt dat er steeds meer kijktijd wordt besteed aan langdurige kijksessies. Bij tabletbezitters gaat 71% van hun videoconsumptie naar content van 10 minuten of langer en voor 30% van het gebruik betreft dit zelfs kijksessies van meer dan 1 uur. Voor connected-TV’s (en gameconsoles) liggen deze percentage op resp. 94% en 41%.
Investeringen in originele content
De online videonetwerken gaan ook steeds duidelijker inspelen op kijkers die gewend zijn om langer naar online video te kijken. Er wordt door online videonetwerken stevig geïnvesteerd in de productie van originele series die alleen online worden uitgezonden.
YouTube investeert bijvoorbeeld 100 miljoen dollar in 100 YouTube-kanalen met uiteenlopende onderwerpen. Een aantal van deze kanalen is gericht op een breed publiek en wordt gemaakt en/of ondersteund door beroemdheden als Madonna en Shaquille O’Neal. Andere kanalen bedienen meer een nichemarkt, maar worden wel gemaakt door YouTube-sterren die hun sporen al hebben verdiend. Onlangs is YouTube ook van start gegaan met het uitrollen van Europese YouTube kanalen.
Ook Hulu, Netflix, Yahoo, Sony Playstation Network en AOL zijn al gestart of gaan starten met het maken van originele series voor het web. Al deze webseries worden van hoge kwaliteit en worden stuk voor stuk geproduceerd door ervaren teams die veelal uit de tv- of filmwereld afkomstig zijn.
Met deze investering is in 2012 de echte strijd om de kijker tussen de tv en online videonetwerken losgebarsten. De grote vraag is of online videonetwerken de kijker kunnen losweken vanachter de tv en geboeid kunnen houden achter het scherm van de computer, tablet of smartphone.
Online video op TV
De doorbraak van online video op tv had allang moeten plaatsvinden; toch blijkt het veroveren van de tv moeilijker te zijn dan gedacht. Ondanks veel settopboxen die ‘over the top’ internet en online video naar het tv-scherm weten te brengen loopt het nog niet storm bij de massa voor het kijken van online video op de tv.
Dit neemt niet weg dat de aanbieders nog steeds groeicijfers laten zien. In Amerika zijn aanbieders van over the top-diensten als Google TV, Boxee, Roku en Vudu nog steeds aan het groeien. Google TV wordt straks zelfs door de belangrijkste tv-fabrikanten Samsung, Sony, LG en Vizio standaard ingebouwd, waarmee het einde in zicht lijkt voor tv- fabrikanten die ieder een eigen oplossing hiervoor bedenken. Google TV wordt in 2012 ook in Nederland beschikbaar. De belangrijkste concurrentie in Nederland komt van de kabelaars UPC en Ziggo, die vergelijkbare diensten aanbieden via settopboxen.
Ondanks deze initiatieven lijkt de kijker massaal te kiezen voor een andere oplossing, het tweede scherm. Tijdens het tv-kijken wordt massaal gebruikgemaakt van een tweede scherm via laptop, tablet en smartphone, waarop tijdens tv-kijken e-mail wordt afgehandeld, sociale netwerken worden bijgehouden en natuurlijk online video wordt gekeken. Daarbij wordt de focus van de kijker op de tv ver naar de achtergrond gedrukt en krijgt het tweede scherm meer aandacht en focus.
Programma’s als The Voice of Holland maken hier goed gebruik van, maar zijn nog een uitzondering. De komende jaren gaan we dit steeds meer zien samensmelten, waarbij ook online video een rol gaat spelen als een ‘back channel’ van tv-programma’s. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het kijken van een kort item op tv waarna de verdieping verder bekeken wordt op een online videokanaal met de daarbij behorende sociale media-mogelijkheden.
Video als verkoopkanaal
Met beeld en geluid is video een uitermate geschikt medium om emotie over te brengen en zo in te zetten als verkooptool. Dat weten we natuurlijk al sinds de introductie van TellSell, maar door de doorbraak van online video zien we dit ook steeds vaker ingezet worden in online webshops.
Amazon en Bol.com werken al enige jaren met video’s bij producten, maar ook relatief nieuwe spelers als Coolblue produceren zelf steeds meer video om de verkoop te bevorderen. Daarbij is de trend om niet de reclamevideo van een producent te gebruiken, maar zelf een video te produceren in de vorm van een uitpakparty of uitlegvideo.
Het ultieme voorbeeld hiervan is de Amerikaanse webshop Joyus.com, die volledig gericht is op het verkopen met video. Daarin wordt dan ook gebruikgemaakt van een eigen videoplayer waarin regelmatig ‘koop nu’-knoppen worden getoond om de conversie zo hoog mogelijk te maken.
Doordat het steeds makkelijker wordt om professionele video te produceren en publiceren is de verwachting dat online video een steeds grotere rol gaat spelen in het verkoopproces. Daarbij wordt het ingezet als manier om de klant emotioneel te betrekken bij het product, waarmee de verkoopconversie verhoogd kan worden.
Source: Marketingfacts
By Remco Bron