Gelukkig nieuwjaar! De feestdagen zijn achter de rug, tijd om met een frisse blik vooruit te kijken naar het komende jaar: 2018. Online video zit nog steeds in de lift en zal ook in 2018 een significante rol blijven spelen voor merken en marketeers. In dit artikel blikken we nog even kort terug op het jaar 2017 en bespreken we vier belangrijke trends rondom online video die dit jaar een hoofdrol zullen vervullen. Sommige van deze trends waren al zichtbaar in 2017 en ontwikkelen zich in 2018 verder door, andere zijn specifiek van toepassing op 2018.

Online video in 2017

2017 was een bewogen jaar voor online video. Volgens Adformatie bereikte het vertrouwen van de consument in merken en media in 2017 zelfs een historisch dieptepunt. Maar het consumentenvertrouwen in het economisch klimaat en de koopbereidheid was juist hoger dan ooit volgens dit onderzoek van het CBS. 2017 was ook een jaar vol nieuwe ontwikkelingen en trends. Denk aan de groeiende populariteit van Instagram Stories en daarmee samenhangend de neergang van Snapchat, het groeiende aantal (YouTube) influencers, Virtual Reality, verplichte Closed Captions en de verschuiving van videoconsumptie naar mobiel. Met deze laatste verschuiving kwam er ook nieuwe videoformaten; verticaal en vierkant. Het gebruik van GIFjes nam toe en social video werd opnieuw populairder.

Livestream video

Vooral Facebook richt haar pijlen in 2018 op live stream video. Onder andere met haar nieuwe creator platform, Facebook for Creators, brengt ze influencers en bedrijven bij elkaar om (samen) hun live content te delen. Steeds meer influencers maken gebruik van live stream video en deze trend zal in 2018 verder overwaaien naar merken en bedrijven. Zij zullen samenwerken met deze influencers, maar ook zelf steeds meer campagnes creëren met een live karakter. De voordelen van live stream video zijn de relatief lage productiekosten,  de authenticiteit en openheid die het kan bieden aan de kijker. Als bedrijf of merk kun je bijvoorbeeld laten zien hoe het er achter de schermen aan toe gaat of live vragen van kijkers beantwoorden. Daarnaast is het ook goed in te zetten om prijzen of kortingen weg te geven:

Voorbeelden van succesvolle live streams in 2017 waren de ‘AH Mystery mand’ en de ‘KLM Live Stream Machine‘. Bij de Mystery Mand van Albert Heijn zien kijkers een minuut lang, live, een ronddraaiend mandje. Ondertussen komen op een lopende band drie tips in beeld. Raadt iemand welk product er in het mandje zit? Dan wint diegene het product en een waardebon van 20 euro. KLM gebruikte een soortgelijke actie om vliegtickets op een vaste reisdatum en met een beperkt aantal stoelen aan te bieden.

Vertical video

In 207 schreven we er al een artikel over en in 2018 zal deze trend ook zeker blijven aanhouden: vertical video. Steeds meer mensen bezitten een smartphone. Hierdoor is er een verschuiving zichtbaar van horizontale naar verticale content. Uit onderzoek blijkt dat het kijken van video’s’ in portrait mode de afgelopen 5 jaar met 600% is toegenomen en dat mobiele gebruikers hun scherm niet graag 90 graden kantelen. Waneer een horizontale video op een verticale smartphone bekeken wordt ontstaan er namelijk twee dikke zwarte balken aan de boven- en onderkant van het scherm.

Google introduceert in 2018 een nieuwe functie waarin Celebrities de meest voorkomende vragen (FAQ) over zichzelf beantwoorden met behulp van een verticale video:

Na een jaar lang verticale video-inhoud voor zijn app te hebben geproduceerd, ziet de BBC een aanzienlijke groei in publiek en betrokkenheid aan de achterkant van het formaat. De omroep meldt een toename van 30% in de bezoekers van zijn app, terwijl het aantal bekeken video’s per gebruiker met 20% is toegenomen. Deze cijfers zijn een krachtige indicator dat verticale video van cruciaal belang is om kijkers onderweg te overtuigen.

Olympische Winterspelen & WK voetbal

In 2018 zullen de Olympische Winterspelen, het WK voetbal en tevens jaarlijks terugkerende, grote sportevenementen plaatsvinden. Bedrijven en merken doen er goed aan ook dit jaar weer hierop in te spelen. In Nederland gaat er, nu al zichtbaar, meer aandacht uit naar de Olympische Winterspelen dan naar het WK voetbal. Logisch, want we hebben helaas dit jaar de selectie niet bereikt. Toch kan het wel aantrekkelijk zijn om hierop in te spelen. Met een knipoog naar het feit dat we niet meedoen of wanneer je een doelgroep hebt in een van de landen die zich wel gekwalificeerd hebben.

Hieronder twee voorbeelden van campagnes die al vroeg inspelen op de Olympische Winterspelen van 2018. Eurosport speelt in op het niets willen missen van de Spelen met een televisiecommercial. Beemster Kaas laat je op een grappige manier kennis maken met Chris Vos in zijn voorbereiding naar de Paralympische Winterspelen. Door middel van een social video op hun Facebookpagina:

       

Augmented reality

Inmiddels zijn we allemaal bekend met augumented reality (AR). En dat is maar goed ook. Naar verwachting zal de augmented-realitymarkt in 2023 61,3 miljard dollar waard zijn. En dat is mede te danken aan partijen als Apple, dat bijvoorbeeld ARKit heeft gelanceerd. Een ontwikkelingsapp waarmee videomakers eenvoudig 3D-objecten in de echte wereld kunnen plaatsen. Tim Cook, de CEO van Apple, claimt zelfs dat Augmented reality net zo’n belangrijk idee kan blijken als de smartphone. Ook Google zet vol in op Augmented reality met zijn nieuwe platform ARCore:

Hieronder twee voorbeelden van het gebruik van Augmented reality. We maakten de linker video voor Plus supermarkten, in opdracht van Augmented Reality bedrijf TWNKLS. Rechts de app van IKEA die het mogelijk maakt meubelstukken uit de winkel bij je thuis te testen:

 

Verder

Naast de 4 trends die we in dit artikel onder de aandacht brengen,  zijn er nog vele anderen. Zo zullen bijvoorbeeld genderneutraliteit en personificatie van media uitingen een grotere rol gaan spelen in 2018. Ook blijven er wat zaken hetzelfde. YouTube blijft een onmisbaar platform en de strijd tussen Snapchat en Instagram Stories zal verder oplaaien.

 

Bronnen: Unruly, Research & Markets