Volgens de Online Video Marketing enquête en het Business Video Rapport, gebruikt iedereen YouTube om marketing gerelateerde video’s bij de massa te verspreiden. Dit zorgt ervoor dat het kanaal, met afstand, marktleider is. Het eerstvolgende meest gebruikte kanaal is Vimeo. De vraag werd als volgt gesteld: ‘ Welke video site gebruikt u om uw video te delen en/of verspreiden? Vink alles aan wat van toepassing is .’

De methode van het onderzoek

Het onderzoek is gebaseerd op een enquête van 22 vragen. Deze vragen zijn gemaakt om de trends in online video productie, het gebruik ervan, de implementatie en de resultaten gerelateerd aan business marketing en communicatie te identificeren.

In totaal hebben 600 ondervraagden meegedaan aan deze enquete. 52% hiervan werkt voor B2B bedrijven, 23% voor B2C, 21% voor andere organisaties en 4% voor non-profit instellingen. De ondervraagden kwamen uit een verscheidenheid van bedrijfstakken- en groottes. Een hoog percentage, 84%, zijn beleidsmakers en meer dan 56% zijn eigenaar of behoren tot de senior managers van de onderneming.

YouTube regeert de (video marketing) wereld.

Het lijkt erop dat online video marketeers voor de voordelige optie kiezen omdat YouTube de markt domineert. Vimeo komt op een tweede plaats met 51% van de ondervraagden die dit platform gebruiken. Daaronder komen de overige platforms: 10,8% voor DailyMotion, 5,5% voor Blip.tv, 5,1% Viddler, 4,4% Veoh en de rest van de video platforms vullen de overige 10,8%. Hierbij moet wel gezegd worden dat alleen 457 van de 600 ondervraagden antwoord hebben gegeven op de vraag.

 

2013-report-video-sharing-sites-606x231

 

 

 

 

YouTube domineert het zakelijk deel van video – 94% van de marketeers gebruikt YouTube om video te verspreiden.

Verbazingwekkende statistieken als u hier over nadenkt, of niet? YouTube is de op twee na grootste zoekmachine in de wereld.  Als uw doel is dat uw video’s gevonden moeten worden, dan is YouTube de plek waar dit hoogstwaarschijnlijk zal gebeuren. Het ontkracht wel het idee dat marketeers een gemerkte video-player, eigen platform of grootste infrastructuur nodig hebben om mee te doen in de online video marketing. Het is duidelijk dat dit niet het geval is.

Sociale Netwerken zijn ook videomarketing distributie kanalen.

Tegenwoordig is elke marketeer zich bewust van de kracht en waarde van sociale netwerken. Facebook is leider in de markt, 86,8% van de 462 ondervraagden geeft aan dat ze het gebruiken als distributie platform. Twitter blijft niet ver achter met 69,9%, dat is niet verkeerd wetende dat je maar 140 tekens tot je beschikking hebt per post. Op LinkedIn zie je ook veel actie en blijft daardoor ook boven Google+ in de statistieken. 24% geeft aan Pinterest te gebruiken, wat opmerkelijk is aangezien het hier voornamelijk gaat om het delen van beelden. Desalniettemin, wanneer je een snelle zoektocht doet naar video, zie je dat een groot deel hiervan ‘gepinned’ is en dus direct te bekijken is op het platform.

2013-report-social-sites-606x334

Het pinnen van een video en deze direct te zien krijgen op een pagina is geweldig, maar de groei van mobiele apparaten betekent dat de content te zien moet zijn op alle kanalen. Interessant genoeg zijn video’s op Pinterest niet te zien op mobiele apparaten.

Daarom is het maar de vraag hoe waardevol Pinterest is als het aankomt op het delen van video. Gebruikers van mobiele apparaten  vertegenwoordigen de grootste groep online kijkers.

Conclusies

Het lijkt erop dat YouTube de belangrijkste plek is om video’s te posten voor Online video Marketeers en Facebook de aangewezen plek is om deze vervolgens te delen. Twitter, LinkedIn, Google+ en Vimeo worden gebruikt door ongeveer de helft van de marketeers. Natuurlijk is het een goede online video marketing strategie om zoveel mogelijk platforms te gebruiken om de content bij een zo groot mogelijk publiek te krijgen. Althans, de boodschap van het merk in een samenhangende manier delen zonder potentiele klanten te overstelpen met de boodschap. Tegenwoordig is veel geautomatiseerd, de video uploaden op YouTube en direct delen op Facebook, Twitter, LinkedIn en Google+.  Deze automatisch gegenereerde berichten zijn alleen van minder waarde dan wanneer je deze aanpast aan je doelgroep op de verschillende kanalen.

Marketeers hebben de nieuwe wereld van online video door de mogelijkheden die YouTube en Facebook bieden zeker omarmd.