De laatste jaren maakt online video een enorme groei door. Jaar op jaar maakt online video een groter deel uit van het mediagebruik en bereikt online video een grotere doelgroep. Afgelopen maand kwam Google naar buiten met resultaten uit diverse onderzoeken naar kijkgedrag gerelateerd aan YouTube. Deze bevindingen geven de trends in online videogebruik goed weer en bieden inzicht in hoe de mediaplanning voor 2017 het best afgestemd kan worden. Google presenteerde de volgende resultaten:

1. Meer online video gedurende primetime

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dan YouTube mobiel gedurende primetime meer volwassenen boven de 18 jaar bereikt dan dat kabel televisiezenders doen. Dit onderzoek is onder Amerikaanse kijkers gehouden maar een zelfde trend is in Nederland gaande. Dat er een verschuiving plaats vindt van lineaire televisie naar online video kan niet genegeerd worden.

2. Meer mobiele apparaten tegelijk

85% van de volwassenen tussen de 18- 49 jaar gebruikt meerdere apparaten tegelijk. Twee derde van de YouTube gebruikers kijkt YouTube op een tweede scherm terwijl ze thuis televisie kijken. Wat dit vooral aangeeft is dat de aandacht meer verspreid is dan vroeger. Een tweede of soms zelfs derde scherm begint de standaard te worden. Hiermee wordt het steeds belangrijker dat de content ook afgestemd wordt op het feit dat de aandacht verdeeld is.

3. Meer focus op YouTube

De helft van de 18-34 jarige YouTube abonnees zou stoppen met wat ze aan het doen zijn om een nieuwe video van hun favoriete creator te kijken. Dit is een indicator van een enorm hoge betrokkenheid bij de content. Hiermee biedt YouTube heel veel mogelijkheden om millenials te bereiken, via bijvoorbeeld pre-roll advertenties maar ook influencers.

4. Meer passie onder jonge kijkers

Tieners en millennials zijn loyale kijkers door een passie voor YouTube. In het onderzoek is aan tieners gevraagd welk videoplatform ze niet zonder zouden kunnen. De meeste tieners gaven aan dat ze niet zonder YouTube kunnen. Daarnaast geeft vier op de tien millennials aan dat als het gaat om onderwerpen waar ze om geven, ze alleen YouTube vertrouwen. En maar liefst zes op de tien tieners die geabonneerd is geeft aan dat een YouTube creator hun leven, of hun kijk op het leven veranderd heeft. Daarbij maken tieners en millenials meer tijd voor YouTube door minder televisie dan ooit te kijken. Tieners kijken 64% minder televisie dan volwassenen van 35+. Millennnials kijken 47% minder televisie dan volwassenen.

5. Meer kansen om je publiek te bereiken

Kijkers hebben YouTube toegevoegd aan hun primetime line-up. Uit onderzoek van Google blijkt dat adverteerders op primetime televisie 56% meer 18-49 jarigen hadden kunnen bereiken als ze ook geadverteerd hadden op YouTube.

Het woord dat de ontwikkelingen in het kijkgedrag rondom online video het best samenvat is ‘meer’. De resultaten laten zien dat consumenten meer tijd besteden, op meer apparaten, met meer focus en passie voor online video dan ooit te voren.

Bron: thinkwithgoogle.com