4k is een populaire technologie binnen de videowereld. TV producers en online video bedrijven produceren al 4k tv of zijn bezig om video’s in 4k te hosten. Waarom deze populariteit omtrent 4k, wat zijn de voordelen en kunnen we nog een paar jaar zonder?

Wat is 4K?

4k, ook wel Ultra Hoge Definitie of UHD genoemd, heeft een 4 keer betere resolutie dan het gebruikelijke HD formaat. Het interessante aan 4k is dat het zich toespitst op de horizontale resolutie in plaats van de verticale, zoals voorgaande versies als 480p, HD 720p of Full HD. Bij 4K komt de horizontale resolutie rond de 4000 pixels te liggen en de verticale resolutie rond de 2000 pixels. Dat komt neer op een 4 keer scherper beeld. Het maakt hierbij niet uit of je kijkt op een 32″ TV of een twee keer zo groot beeldscherm, de kwaliteit van de pixeldichtheid zal even goed blijven.

Voor TV-uitzendingen wordt 4K gewoonlijk aangeduid als 4K Ultra HD. De resolutie van dit formaat is twee keer het formaat van HD, dat komt neer op het precies verdubbelen van de horizontale (3840) en verticale (2160) pixels . Met andere woorden, er passen precies vier full HD video’s in een 4K Ultra HD frame. Dit is het formaat dat door de overgrote meerderheid van de fabrikanten van 4K Ultra HD-tv’s wordt gebruikt, evenals door de uitzend en streaming diensten (waaronder Netflix en Amazon) die op dit moment 4K-content produceren.

Voor 4K digitale filmprojectie is een standaard van 4096 pixels in de horizontale breedte (en 2160 verticaal) vastgesteld door de Digital Cinema Initiatives, een samenwerkingsverband van de grote filmstudio’s.

Je kijkt naar een beter beeld met meer detail, betere verfijning en de video bevat fotografische frames. Deze nieuwe technologie biedt video producenten de mogelijkheid om de video content ongestoord te vergroten, verkleinen of bij te snijden zonder verlies van kwaliteit. Daarnaast is het ook mogelijk om zoom en panning opnames te maken. Panning opnames zijn beelden waarbij snelheid wordt benadrukt. Dit was voorheen niet mogelijk. Met deze videokwaliteit kan elk videofragment worden beschouwd als een hoge resolutie foto, namelijk een 8 megapixel foto.

Waarom is 4K belangrijk?

4K wordt snel de industriestandaard voor het vastleggen van video, met een toenemend aantal speelfilms, tv-shows, en zelfs amateur video’s geschoten in dit formaat. Omdat 4K Ultra HD-televisies minder duur worden en er steeds meer content beschikbaar is in 4K, is het zeker te verwachten dat dit de nieuwe standaard zal worden, zowel bij het uitzenden als online.

Het is verstandig om vanaf nu overstappen naar 4K, of het om een video voor web-streaming, tv-uitzending, of het produceren van een speelfilm gaat. Wanneer alle projecten voldoen aan de eisen om goed te werken in 4K, weet je zeker dat het werk ook in de toekomst nog meegaat.

Wel wordt 4k vooral aangeraden op beeldschermen groter dan 50″. Als het scherm namelijk kleiner wordt, zullen de voordelen van de hoge resolutie afnemen. Op te kleine schermen is het onderscheid tussen 4k en HD niet te onderscheiden, maar op tv’s, computers en zelfs grote tablets is 4k het absoluut waard, zeker voor de professionals onder ons.

Maar naast de voordelen zijn er ook een aantal minpuntjes. Zo vereist 4k, 4 keer zo veel geheugen opslag, snellere bandbreedte snelheid en verbinding voor streamen en betere processors. De gemiddelde bestandsgrote van 4K bestanden is namelijk momenteel 816 MB. Het is dus belangrijk om te zorgen voor een computer met voldoende rekenkracht en geheugen om te werken met dergelijk grote bestanden.

Bronnen: log.brid.tv
thenextweb.com