3 tips voor een beter YouTube kanaal

YouTube is inmiddels is een erg groot social netwerk voor het vergaren van informatie. In 2012 werd er wereldwijd 10 miljoen uur per dag aan video’s bekeken. In vijf jaar tijd is dit al vertienvoudigd naar 1 miljard uur per dag. Dit is een belachelijk aantal dat niet te visualiseren is. Als er naar een miljard uur video gekeken wordt, dan zou dat meer dan 100.000 jaar duren.

Voorheen werd YouTube voornamelijk bekeken op een normale computer. Uit onderzoek van comScore is gebleken dat 70 procent van alle views inmiddels wordt bekeken op een smartphone of tablet. Hiermee moet daarom zeker rekening gehouden worden bij het maken van videocontent en het inrichten van YouTube kanalen.

Wanneer de volgende 3 essentiële tips gevolgd worden dan wordt een YouTube kanaal vaker en langer bezocht.

#1 Optimaliseer video’s en maak afspeellijsten

YouTube heeft de prioriteiten meer liggen bij video’s die tot een langere totale kijktijd of kijksessie leiden dan op video’s die meer views hebben. Als kijkers video’s en voorgestelde video’s hebben bekeken dan komen deze gerangschikt in de zoekresultaten van YouTube.

In de YouTube analytics wordt bijgehouden welke video’s succesvol zijn om kijkers te behouden. In de analytics is het belangrijk dat er rekening gehouden wordt met kijktijd en de kijkersloyaliteit.

Om de kijker te behouden kan er aan het eind een andere video van hetzelfde kanaal toegevoegd worden, zodat de kijker binnen hetzelfde kanaal blijft. Ook is het belangrijk dat kijkers zich abonneren op het YouTube kanaal. Abonnees zijn de trouwste fans en zullen via deze manier op de hoogte gebracht worden als er nieuwe video’s online komen. Door middel van playlists worden kijkers aangemoedigd om meer video’s te bekijken en blijven ze dus langer binnen het kanaal.

#2 Optimaliseer de video’s en afspeellijsten voor mobiele apparaten

Zorg ervoor dat het YouTube kanaal zowel voor desktop als voor mobiele apparaten is ingericht. Als het bedrijf er klaar voor is om zich te richten op mobiele apparaten dan moet ze overwegen om ook vertical/portrait video’s te maken. Voor de meeste smartphone gebruikers is het natuurlijker om het apparaat in de hand en rechtop te houden, zodat het verticale formaat beter is. Kijkers kunnen bij het bekijken van een portrait video op ‘full screen’ klikken waarna de video op het hele scherm te zien is.

#3 Optimaliseer de video marketing strategie

Naast goede videocontent en een goed ingericht YouTube kanaal is het belangrijk dat een goede strategie bepaald en uitgevoerd wordt. Wat wil men met de video content bereiken?

Uit onderzoek van Brightcove is gebleken dat 50% van de social video’s momenteel plaatsvind op YouTube, 36% op Facebook en de resterende 14% is verdeeld over netwerken zoals Instagram, Twitter en Snapchat. Dit is interessant om te weten omdat 46% van de consumenten zegt dat ze na het bekijken van een video overgaat tot actie. Denk hierbij aan aankopen van producten.

BRON: Tubularinsights.com