De zomer is weer in volle gang! Dit is dé periode om een product of dienst op een positieve manier neer te zetten. Vorige zomer schreven we een artikel met tips voor effectieve zomerse video content. Dit jaar doen we dat weer! Alleen dan toegespitst op de zomer van 2018. Consumenten zijn in de zomer vatbaar voor vrolijke en zonnige content. Uit onderzoek blijkt ook dat mensen meer geld uitgeven met goed weer. We geven 4 zomertips voor 2018 aan de hand van veel en recente Nederlandse voorbeelden.

Terugblik

In het artikel van vorige zomer bespraken we onder andere de focus op mobiel. Sinds juni 2017 valt mobiel internetten in Europa binnen de Nederlandse bundel. Dit betekent dat heel Nederland mobiel te bereiken is op de camping in Frankrijk. Daarom adviseerden we te focussen op verticale en vierkante content. Dit is nog steeds van toepassing deze zomer. Daarnaast is het gebruik van zomerse kleuren, lensflares en zomerse muziek natuurlijk ook altijd effectief.

1. Geef praktische zomertips

How-to video’s werken altijd goed, ook in de zomer. En niet alleen de lange varianten, ook korte video’s of gifjes met beeld of tekst kunnen kijkers inspireren je product of dienst te gebruiken deze zomer. Alle onderstaande voorbeelden komen van Facebook pagina’s en zijn vierkant. Lees in ons eerdere artikel hierover meer over de voordelen van vierkante video’s.

 

 

Douwe Egberts maakt in haar gifje gebruik van zowel tekst als beeld, én voor de oplettende kijkers: er zijn ook wat lensflares te ontdekken. Het koffiemerk promoot op deze manier haar handige meeneemzakjes voor op de camping.
Hema laat zien hoe je met producten uit haar assortiment een makkelijke en lekkere zomerse cocktail kunt maken.
Wij maakten een reeks zomergifjes om bedrijven tips te geven hoe ze hun video content zomers kunnen maken.
Kruidvat gebruikt een gifje als teaser naar een langere how-to video op haar website. In dit geval, hoe maak je jezelf ‘selfie ready’ deze zomer. Uiteraard met behulp van Kruidvat producten.

2. Refereer aan de zomervakantie

De zomer is vanzelfsprekend ook de tijd van vakantie. Kinderen hebben schoolvakantie en vooral gezinnen trekken er massaal op uit in eigen en andere landen. Speel hierop in! Maar het is ook belangrijk om de thuisblijvers niet te vergeten.

Frankrijk-gevoel

Frankrijk is al jaren vakantiebestemming nummer één bij Nederlanders. Niet zo gek dus dat veel merken hieraan refereren. Dit gebeurt vaak door Franstalige muziek en herkenbare Franse props zoals stokbrood, Franse kaas en wijn. Daarnaast zijn de camping, BBQ’en en het strand dankbare onderwerpen voor dit soort video’s:
 . 

Jumbo Supermarkten speelt in op gezinnen die gaan kamperen. Ze zetten een relaxte vakantiesfeer neer om hun producten en service te promoten.
Lotto gebruikt humor en storytelling op de juiste manier in haar zomerse commercial.

Thuisblijvers

Om thuisblijvers aan te spreken kun je beter een setting kiezen die refereert aan Nederland. Bijvoorbeeld een bekende grote stad als Amsterdam of door middel van het Nederlandse (slechte) weer. Gelukkig valt het deze zomer mee met de regen.

   

 .
Mora laat toeristen in Amsterdam haar snacks proeven en beoordelen.
Old Amsterdam laat zien hoe je in de zomer in de stad kunt genieten van haar kazen.
Heineken refereert aan het doorgaans slechte weer in Nederland tijdens de zomer.
Filmmuseum Eye refereert naar de aanhoudende droogte in Nederland.

3. Haak in op sportevenementen zoas het WK en de Tour de France

In de zomer kun je niet alleen genieten van het lekkere weer, maar ook van grote sportevenementen zoals Wimbledon, het WK en de Tour de France. Een goed moment om met video’s in te haken op deze onderwerpen.

 
 

Lidl knipoogt naar het WK in haar kleurrijke, zomerse commercial met oud-voetballer Ruud Gullit.
Beemster Boer Harry  laat zijn koe Sijtje de uitslagen van het WK voetbal voorspellen op Facebook.
Ziggo zet een zomerse sfeer neer door haar buurmannen op vakantie Ziggo Go te laten kijken. Ook hier is het Franse thema tot in de puntjes uitgewerkt.
Als bonus deze hele mooie animatie van Wimbledon die de geschiedenis en grootsheid van het toernooi weergeeft en je doet uitkijken naar het toernooi.

GayPride

Vergeet ook zeker de GayPride niet. Geen sportevenement natuurlijk, maar wel een jaarlijks terugkerend groot zomerevenement. Elke zomer haken veel merken in op de GayPride met video’s. Een goed moment om de buitenwereld te laten zien dat je als bedrijf iedereen accepteert als werknemer en consument.

 


Hema springt op verschillende manieren in op de jaarlijkse GayPride. Dit jaar onder andere met een kleurrijke variatie op de bekende roze tompouce.
Philips laat in deze recruitment video haar medewerkers aan het woord om te laten zien hoe tolerant ze zijn.
Levi’s laat ook medewerkers aan het woord, tevens om de speciale Pride collectie te promoten.

4. Beleven in plaats van hebben

Tot slot is er een trend zichtbaar die zich meer richt op de beleving en de ervaring van en om producten heen, meer dan alleen het bezitten van een product of de details ervan. Richt je daarom als merk of bedrijf op de beleving rondom je product of dienst wanneer je video content maakt. Muziek heeft hier vaak een cruciale rol in.

 
Appelsientje  lanceert een nieuwe campagne met het nummer ‘Gimme that Sunshine’ van producent Sir Notch. De campagne richt zich op een positieve connotatie met het merk.
Coca Cola trekt haar ‘Break Free’ campagne door naar de zomer. Hoofdpersoon Mr. Hadley beleeft allerlei avonturen door het drinken van Coca Cola zero.