In de huidige wereld met korte aandachtsbogen en groeiende mogelijkheden, verandert ook de manier waarop marketing en reclame gevoerd wordt. Het veranderende medialandschap richt zich steeds meer op het visuele, en bedrijven doen hier graag aan mee. Toch blijkt het voor veel marketeers lastig om een goede content strategie te maken. Waar het ene bedrijf succesvol is met ‘how to’ video’s op YouTube, scoort de ander alleen maar met korte video’s op Facebook. Hoe zorg je ervoor dat je zo effectief mogelijk gebruik maakt van video content? Niemand minder dan YouTube zelf kwam met een model, waarbij de meest effectieve video content strategie ingericht kan worden.
In principe is deze strategie niet alleen toepasbaar op video, maar voor de gehele branding. Toch wordt in dit artikel extra ingaan op de verschillende soorten video content die passen binnen dit model, zodat je na het lezen van het artikel je eigen video content kan analyseren en een plan kan opstellen voor de komende tijd. Hoewel het model door YouTube bedacht is, functioneert het veel breder dan alleen op YouTube zelf. De verschillende soorten content passen bij verschillende online kanalen.
Allereerst is het belangrijk om goed te weten waar je bedrijf als merk voor staat, wat kan strategisch gezien relevante content zijn? Deze content moet passen bij de interesses van je publiek, en bij de waarde van het merk. Benadruk de ‘unique selling points’ en probeer dit op een verhalende manier te vertellen aan het publiek. Over het algemeen geldt dat content waarde krijgt wanneer het inspireert, vermaakt, iets leert of ergens mee helpt. Bovendien geldt natuurlijk altijd dat het belangrijk is in je hoofd te houden tegen wie je eigenlijk praat. Wie is je doelgroep? En zouden zij zich aangesproken voelen?
Het 3H Model
Met deze punten kan je de inhoud van de strategie bepalen, met het volgende model is het vooral mogelijk om de content te structureren. YouTube deelt dit op in drie type content:
– Hero Content: Met welke content wil je een groot en breed publiek bereiken? Zie het als het ‘super bowl’ moment, een echte reclame video. Hierbij draait het met name om het gevoel bij een merk. Deze ‘Hero’s’ komen maar een paar keer per jaar voor. Dit zorgt voor awareness.
– Hub Content: Dit is content die je regelmatig ontwikkelt om een fris perspectief te creëren rondom de interesses van je publiek. De hoeveelheid content blijft redelijk constant door het jaar heen. Hier gaat het om de consideration.
– Hygiene Content: Waar zoekt je publiek actief naar binnen je merk of industrie? Hoe kan je educatief of behulpzaam zijn voor jouw publiek? Het gaat om content dat 365 dagen per jaar relevant is, waarmee je het publiek naar je toetrekt. Hier gaat het om de action. Mensen die bijvoorbeeld in Google een relevante vraag stellen, kun jij naar je site toetrekken met deze content.
Deze inrichting van de content kan zowel gezien worden binnen één campagne als voor bijvoorbeeld een heel jaar. Hierbij kunnen de Hero’s binnen verschillende thema’s of campagnes bedacht worden, zoals een nieuwe video in de zomer, waarbij een aantal Hubs passen, en eentje in de winter met nieuwe Hubs. Voor de hygiene content geldt dus dat het niet wisselend is, maar voor een heel jaar lang relevante content moet zijn.
Soorten Video & Kanalen
Hero Content:
Voor de hero content geldt; zo groot mogelijk bereik. Maak dus mooie video’s die aantrekkelijk zijn voor de doelgroep.
Het ideale kanaal voor deze content is in principe Facebook, waarbij in korte tijd een groot bereik gehaald wordt. Nadat de ‘buzz’ voorbij is (vaak groeit het bereik op Facebook slechts een aantal dagen) kan hij op YouTube geplaatst worden als ‘archief’. Indien het gekoppeld is aan een specifiek product of evenement kan het ook altijd op de website nog geplaatst worden om direct aan bezoekers een beeld te geven van het bedrijf of merk. Daarbij is het mogelijk om op Facebook ook te adverteren, waarbij je precies de doelgroep kan bepalen.
Daarnaast kan het op Twitter en Instagram geplaatst worden, eventueel met een verkorte versie. Maar vaak zijn de Hero video’s niet heel lang en worden in korte tijd de merkwaardes getoond.
Hub Content:
Bij de hub content gaat het om iets simpelere video’s dan de hero’s, die echt bedacht worden rondom interesses van de kijker. Het is vaak mogelijk om een serie te maken rondom hetzelfde onderwerp. Denk opnieuw goed aan de merkwaarden en hoe dit op een verhalende manier verteld kan worden aan het publiek.
Hygiene Content:
Deze video’s zijn geoptimaliseerd naar de intenties van de kijker, hierbij moet je denken aan bijvoorbeeld veel gestelde vragen in video vorm, how to video’s etc. Het interessante van dit soort video is dat hierbij volledig gebruik gemaakt kan worden van de kracht van YouTube. Omdat YouTube de twee zoekmachine na Google is, is het vaak mogelijk met video’s nieuwe mensen te trekken. Bovendien kunnen ze op de product pagina’s geplaatst worden op de website, of bij veel gestelde vragen staat en zelfs per mail als antwoord gegeven worden. Denk hierbij breed, zo kan bijvoorbeeld een verzekeringsmaatschappij een video maken met het antwoord op de vraag ‘waar moet ik op letten als ik een verzekering afsluit?’. Zo kan je uitgebreid vertellen welke punten belangrijk zijn, en welke oplossing jij als bedrijf biedt. Zo kun je nieuwe mensen bekend maken met jouw bedrijf.
Deze video’s horen eigenlijk niet thuis op een kanaal als Facebook, maar juist op YouTube en op de website. Optimaliseer de video’s voor YouTube, zodat ze goed gevonden worden.