Een eenduidig antwoord op deze vraag is er helaas niet. De juiste lengte voor een online video hangt namelijk af van verschillende factoren. Denk aan de doelgroep, boodschap en het doel van een video. Maar, lengte is ook afhankelijk van trends, restricties of juist beloningen van bijvoorbeeld sociale platformen. In dit artikel wordt gekeken naar de laatste ontwikkelingen op dit gebied en worden handvatten gegeven om zo goed mogelijk te kunnen bepalen wat de beste lengte is voor een specifieke online video.

Een aantal recente feiten

Kortere video’s betekenen een groter publiek. De dalende aandachtsspanne van de hedendaagse online video kijker heeft invloed op de lengte en kijktijd van online video’s. Het gebruik van korte video’s groeit dan ook in 2017. Uit onderzoek van Vidyard, onder bedrijven die al gebruik maken van video in hun marketing, sales en support, blijkt dat 56% van de video’s die afgelopen jaar gepubliceerd werden, korter zijn dan 2 minuten.

      

De gemiddelde video behoudt maar 37% van zijn kijkers helemaal tot het einde. Bij video’s onder de 90 seconden is dit 53%, maar bij video’s boven de 30 minuten is het maar 10%. Bekijk hier de hele infographic.

Ook Internetbedrijf AOL deed recentelijk onderzoek naar de lengte en kijktijd van online video in 2017 tot nu toe. Zij kwamen ook tot de conclusie dat korte video’s over het algemeen meer kijkers trekken dan lange video’s. Volgens AOL is 59% van de video’s die consumenten per dag kijken onder de 1 minuut van lengte. Dit percentage wordt kleiner naarmate een video langer duurt:

  • 45% kijkt video’s tussen de 1-5 minuten
  • 42% kijkt video’s tussen de 6-9 minuten
  • 40% kijkt video’s tussen de 10-20 minuten
  • 31% kijkt video’s van 20 minuten of langer

Dus kort is altijd beter?

Het lijkt er dus op dat een korte video een betere optie is dan een lange video. Maar, dit gaat niet altijd op. Uit recentelijk onderzoek over het algorithme van YouTube blijkt dat lange video’s significant beter presteren in de zoekresultaten dan korte video’s. De gemiddelde lengte van een first page YouTube video is 14 minuten en 50 seconden. YouTube beloont video’s dus aan de hand van hun totale kijktijd. Ook hebben sociale platformen Instagram en Snapchat beiden de maximaal toegestane lengte van een video vergroot en gaf Facebook aan zich meer te gaan richten op langere video’s.

In sommige gevallen kan het juist ook wenselijk zijn wat meer tijd te nemen om een boodschap over te brengen. Denk aan trainingsvideo’s, demonstratievideo’s of vlogs van tevreden klanten. Langere video’s worden vaak bekeken door consumenten die al wat verder in de customer journey* van een product of dienst zitten. Zodra een consument verder in een customer journey komt zal zijn aandachtsspanne groter worden en daarmee ook de effectiviteit van een langere video.

Langere video’s kunnen dus wel degelijk effectief zijn, wanneer ze correct worden getest en gebruikt in het juiste stadium van de customer journey. Buiten de marketingfunctie zijn zakelijke onderzoeksvideo’s ook een geweldig hulpmiddel om grote bedrijven hun klanten, prospects en markten te leren kennen. Deze video’s zijn vaak in documentaire stijl en kunnen zo lang zijn als nodig. Een goed voorbeeld hiervan is de Tony Chocolonely documentaire, TONY. Van april t/m juni 2016 draaide deze in 42 bioscopen door het hele land en momenteel is de documentaire nog steeds online, on demand, te bekijken, tegen een vergoeding van €4,99.

*Meer informatie over dit begrip is hier te vinden.

Een aantal praktische tips

Tot slot een aantal praktische tips die kunnen helpen bij het bepalen van de lengte van een specifieke online video:

  • Houd het kort, maar durf tegelijkertijd ook langere content te maken wanneer dit nodig is.
    Het beste advies voor het bepalen van de lengte van een online video ligt dus in eerste instantie in zijn context. Doel, doelgroep en boodschap. Maak video’s zo kort mogelijk, maar durf ook de tijd te nemen om relevante informatie over te dragen. Houdt hierbij vooral de doelgroep en het videoplatform goed in de gaten.
  • Maak meerdere video’s en werk cross-mediaal.
    Een goede oplossing voor het verspreiden van een boodschap onder verschillende doelgroepen is werken met verschillende versies van één video. Maak vanuit de lange video kortere versies. Wanneer je meerdere boodschappen te vertellen hebt kun je dit ook beter onderbrengen in verschillende korte video’s dan in een lange video.In onderstaand voorbeeld zie je een video die we onlangs produceerden in opdracht van Weight Watchers Nederland. De langste versie is 90 seconden en is geplaatst op de website van Weight Watchers. De tweede is een Instagram video van 15 seconden en op Facebook is een 30 seconden versie geplaatst. Allebei de korte video’s zijn gemaakt vanuit de lange versie. De korte versies kunnen tevens als teasers dienen, wanneer een kijker na het zien van de korte versie op Instagram meer wil zien, kan deze altijd naar de website om de hele video te bekijken.

     

Op deze manier benut je één video opname optimaal.

  • Vermijd onnodige intro’s en maak in plaats daarvan gebruik van outro’s en call to action’s.
    Onderzoek wijst uit dat online kijkers gemiddeld na 3 seconden hun aandacht verliezen. Los van laadtijd en pre-roll advertenties is het dus van belang dat je gelijk de aandacht van de kijker grijpt. Een 20 seconden intro met het logo van een bedrijf draagt hier niets aan bij. Bewaar deze liever tot het einde van een video en voeg hier idealiter ook nog een call to action aan toe.

Bronnen: Vidyard, AOL